Riksrevisjonen
Sivilsamfunnet er ikke godt nok forberedt på krig, ifølge Riksrevisjonen
Riksrevisjonen har undersøkt sivile aktørers evne til å støtte Forsvaret og allierte styrker i en krise eller krig, og samtidig sikre at sivilsamfunnet fungerer godt.

– Svakhetene vi peker på i denne undersøkelsen er kjent. Det som er oppsiktsvekkende er at de ikke er håndtert, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Riksrevisjonen.
Dette er noen av hovedpunktene:
- Planer og øvelser forbereder i for liten grad de sivile aktørene i kommuner og regioner på større militære behov.
Forsvaret må kommunisere sine behov og prioriteringer tydeligere.
– De sivile aktørene skal støtte det militære i en krise- og krigsituasjon. Samtidig skal de – så langt som mulig– bidra til å opprettholde velfungerende sivilsamfunn.
Det er de ikke godt nok forberedt på, ifølge riksrevisoren.
– Verken Justis- og beredskapsdepartementet eller Forsvarsdepartementet har sørget for at sentrale forutsetninger for et velfungerende forsvar er på plass, sa Schjøtt-Pedersen.
- Riksrevisjonen mener at det er kritikkverdig at Justis- og beredskapsdepartementets oppfølging ikke har vært tilstrekkelig for å løse utfordringer som har vært kjent over lang tid. De mener også at det er kritikkverdig at Forsvarsdepartementet ikke har gjort nødvendige endringer i virkemidler og tiltak for å sikre nødvendige forutsetninger for et velfungerende totalforsvar.
Dette gjelder oppfølgingen av mangler ved Forsvarets kommunikasjon av behov for sivil støtte, uklarheter rundt disponering og prioritering av ressurser mellom sivil og militær sektor og evalueringer av øvelser på regionalt og lokalt nivå, står det i organets pressemelding.
Riksrevisjonen la tirsdag frem to rapporter. En om totalforsvaret og en om sikring av havner. Begge undersøkelsene er gjennomført fordi trusselbildet har endret seg og fordi Norge må være forberedt på raske endringer, skriver Riksrevisjonen i en pressemelding.
Totalforsvaret er en betegnelse som brukes om det militære forsvaret og den sivile beredskapen i Norge. Riksrevisjonen har undersøkt totalforsvaret lokalt og regionalt.
Begge undersøkelsene er gradert begrenset etter sikkerhetsloven. Det er laget offentlige oppsummeringer. Der er sikkerhetsgraderte opplysninger fjernet og en del informasjon skrevet om, slik at den kan offentliggjøres.