Nyheter

TUNGVEKTER: En Leopard 2A4 i Polen, der ukrainske soldater får opplæring av norske styrker på stridsvognen før de settes inn i kampene i Ukraina.
TUNGVEKTER: En Leopard 2A4 i Polen, der ukrainske soldater får opplæring av norske styrker på stridsvognen før de settes inn i kampene i Ukraina.

Juridisk tvist over Leopard 2 stridsvogn

Rheinmetall og Krausse-Maffei Wegmann i rettslig disput over stridsvognsrettigheter til Leopard 2A4.

Publisert Sist oppdatert

Midt i en kraftig oppgang som følge av krigen i Ukraina, skal de to tyske selskapene bak Leopard 2, en av verdens mest avanserte stridsvogner, ifølge Reuters, være involvert i en juridisk tvist rundt hvem som eier rettighetene til stridsvognmodellen Leopard 2A4.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rheinmetall AG blir nå tatt til retten av sin samarbeidspartner Krausse-Maffei Wegmann (KMW). Høringen har frist til 2. mai og skal avholdes i München.

Les også: Sjefen for Brigade Nord fikk fransk medalje

Under press fra sine allierte gikk den tyske regjeringen i år med på å sende Leopard 2 stridsvogner til Ukraina. Moderne stridsvogner har fra Kyiv sin side vært etterspurt og beskrevet som en nøkkelkapasitet i den kommende offensiven mot russiske styrker i Ukraina.

Norge har også gått til innkjøp av tyske Leopard 2, den oppgraderte modellen 2A7 blir Norges nye stridsvogn. Antallet er satt til 54, med mulighet for kjøp av ytterligere 18 vogner.

Det er Rheinmetall som lager kanonen til Leopard 2, mens KMW lager skroget.

Det er KMW som har reagert på en uttalelse fra administrerende direktør i Rheinmetall, Armin Papperger, der han i et intervju med avisen Neue Zuercher Zeitung, mars i år, sa at Rheinmetall eier rettighetene til Leopard 2A4-modellen.

Les også: «Null tillit» er Pentagons nye cybersikkerhet-strategi

KMW går nå rettens vei for å beskytte seg mot at Rheinmetall kommer med uttalelser de mener er uriktige og misledende. Både KMW og Rheinmetall skal ha avslått å kommentere saken.

Ifølge Reuters er det usikkert hvilken påvirkning dette vil ha for selskapenes videre samarbeid, og om det i det hele tatt vil få noen konsekvenser. Forrige uke annonserte de to selskapene sammen at den tyske hæren har bestilt oppgradering av 143 Puma stormpanservogner.

Powered by Labrador CMS