Nyheter:

Den siste versjonen av budsjettet går flere steder mot Trumps ønsker

USAs folkevalgte vil bruke 17,5 milliarder kroner dagen på forsvaret

Lurer du på hvor mye Norge bruker?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Budsjettet på nærmere 6.400 milliarder kroner ble vedtatt tirsdag kveld med 335 mot 78 stemmer etter at 140 republikanerne sluttet seg til de 195 demokratene som stemte for.

Forsvarsbudsjettet, som sikrer rundt 17,5 milliarder kroner dagen til militærutgifter neste år, sendes nå til Senatet for votering. Deretter går det videre til Trump.

Det norske forsvarsbudsjettet er på 64,5 milliarder kroner.

Det betyr at Norge bruker 175 millioner kroner dagen på forsvar.

Det betyr også at mens det i USA brukes 53 kroner dagen på forsvar for hver amerikaner, brukes det i Norge 32 kroner for hver nordmann.

Trump truer

Denne siste versjonen av budsjettet går flere steder mot Trumps ønsker, og han har flere ganger truet med å legge ned veto.

Skulle han til slutt legge ned veto, trenger kongressrepresentantene to tredelers flertall i begge kamrene for å få snudd vetoet.

Under tirsdagens votering i Representantenes hus var det langt flere enn to tredeler som stemte for budsjettet.

Les også: Store utenrikspolitiske forskjeller på Donald Trump og Joe Biden

Tilbaketrekning

Budsjettutkastet stanser blant annet inntil videre Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Tyskland.

Forsvarsministeren må først legge fram en analyse om konsekvensene av en slik beslutning og deretter må det gå minst 120 dager før en eneste av de 34.500 soldatene kan hentes hjem.

Forslaget forsøker også å begrense eller på andre måter skape vanskeligheter for Trumps planer om å trekke amerikanske styrker ut av Afghanistan og Sør-Korea.

Twitter og Facebook

Trump knytter sin vetotrussel til et krav om at Kongressen må slå ned på sosiale medier som Twitter og Facebook, som han hevder motarbeider ham og republikanerne.

Han knytter også vetotrusselen til at det i budsjettforslaget står at navn på tidligere sørstatsgeneraler skal fjernes fra ti militærbaser.

Les også: President Donald Trump sparker forsvarsminister Mark Esper

Rettelse: I første versjon av denne artikkelen stod det at det amerikanske forsvarsbudsjettet var 100 ganger så stort som det norske, det riktige er 1000. Saken er oppdatert 10.12.2020, klokken 08.55.

Powered by Labrador CMS