Nyheter:
Restefest på Kolsås
Soldatene på Kolsås mener de spiser for mye rester.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
«Nesten alltid er det rester, enten det er kjøttboller, kylling, fisk, kjøtt, lapskaus eller
en bøtte brun saus. Hver dag er en eneste stor
restefest», fikk vi høre da Messetoppen svingte
innom for å ta mat-temperaturen rett før påske.
I et ganske så gammelt og trist messebygg i den
gamle Nato-basen på Kolsås serveres det mest
mat til sivile arbeidere som ukependler. I tillegg
kommer de som er inne til førstegangstjeneste på diverse steder i Oslo. De bor enten på Kolsås eller
Perminalen, begge har messer drevet av ISS.
Godkjent måltid, men irriterte soldater.
Messetoppen har reist rundt til soldatmesser i
hele Norge, og det er ganske sjelden at soldat-
massen nærmest maser og drar i oss mens de
unisont roper ut at de ikke er fornøyde. Ja, de
virket nærmest litt irriterte over ståa.
Tillitsvalgte forteller om matforbud, at de får kjeft for å ta med seg mat på jobb i leir, og at dagens måltid ikke står i stil til «resten av året»
Dagens måltid sto til mer enn til godkjent, så hva kan da være årsaken til denne utbredte misnøyen blant soldatene?
Det kan virke som problemet ligger i kontakten som er – eller ikke er – mellom ISS-messa på
Kolsås og soldatene. Tillitsvalgte forteller om
matforbud, at de får kjeft for å ta med seg mat på
jobb i leir, og at dagens måltid ikke står i stil til
«resten av året».
Har vi da blitt lurt? Noen mente det, siden det til og med var dessert på en mandag.
«Det har vi aldri før opplevd.»
Jasså, ikke det?
De må tørre å spise det som blir servert – ikke se ned og si at det ser «rart ut»
Må tørre å smake
Unisont er det også at lunsjen er hverdagenes
høydepunkt bestående av et utvalg pålegg, en
variert salatbar og minimum to varmretter, den ene helt garantert en rest fra en tidligere
middag. Samme rest kom for øvrig frem til middagen, og mange forsynte seg av den i stedet for
å gå for den mye bedre kyllingfileten med ris og
ratatouille.
Og her kommer vi også til noe av soldatenes problem: De må tørre å spise det som blir servert – ikke se ned og si at det ser «rart ut». Da
er man rett og slett litt bortskjemt, for mat som
«ser rar ut», kan faktisk være ganske god.
At Kolsås-messa forsøkte å blidgjøre oss ved å
lirke frem fire karamellpuddinger fra søndagens
dessert, er dessverre med på å trekke ned når
soldatene sier de så å si aldri har dessert –
foruten nettopp på søndagene.
Sånn sett var desserten også en rest.
KOLSÅS
TIL BORDS:
150–400. Svært brede stoler
gjør det trangt rundt bordene. Tommel ned.
KØ:
Ikke noe stort problem, men
2. serveringslinje kan merkes
bedre. Sivile kommer enten
før eller etter soldatene for å
spise. Tommel opp
ORDEN:
Skittent på flere av bordene
før lunsj. Litt shabby og slitt
messe. Tommel ned
LUNSJ:
To varmretter, suppe hver dag
som alternativ varmrett num-
mer tre. Tradisjonelt pålegg og
fyldig salatbar. Tommel opp
MIDDAG:
Kyllingfilet, ris og litt smakløs
ratatouille. Ble vi forsøkt lurt
med desserten? Tommel ned.
Kjøkkensjefen
Driftssjef Fredrik Ribe og hans seks kolleger fra ISS drifter messa på Kolsås for Forsvaret. Ifølge Ribe er det messene på Kolsås og Perminalen i Oslo sentrum som ikke drives av Forsvaret selv.
Mange sivile gjester
Da han startet for fem år
siden, forteller han at køen til ferskvaredisken på Meny i nærheten var lang da det var
middag på Kolsås.
– Slik er det ikke i dag. Jeg opplever at flere
nå spiser hos oss, og det mener vi sier noe om
at det går i riktig retning, mener driftssjefen.
Han har mange sivile som spiser i messa, i
tillegg til 50-60 soldater.
Ribe har erfaring som kokk fra førstegangstjenesten og har også to runder som kokk i
den tidligere norske leiren i Meymaneh i Afghanistan, der han også har fått noe utstyr fra.
Kan bli bedre
De litt umoderne lokalene på Kolsås får
ikke Ribe gjort stort med, men han har et høyt
ønske om å få på plass en bedre og mer praktisk serveringslinje.
– Visuelt vil også matopplevelsen bli bedre
om serveringslinjen forbedres og får et mer
2019-preg. I dag er den umoderne og lite
praktisk, med blant annet gamle disker. Nye
linjer og disker vil fremheve maten bedre og gjøre at den faktisk smaker og oppleves
bedre, mener Ribe. Han har i dialog med
Forsvaret om endringer, men vet ikke helt når
disse kan være på plass.
– Vi har forsøkt å gjøre noen forbedringer,
som å foliere skap så de ser penere ut, og
dessuten har stoler og bord vært byttet ut for
ikke så lenge siden.
– Soldatene sier de får mye rester?
– Jeg er opptatt av at det alltid skal være
et alternativ til hovedretten. Og da er oftest
rester fra dagen i forveien alternativet.