Minneord

MINNE: Pål Nordenborg ble 85 år gammel.

Redaktøren som tøyde grenser

Det er med stort vemod vi har mottatt meldingen om at Pål Nordenborg har gått ut av tiden, 85 år gammel.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pål var redaktør for Forsvarets forum fra 1986 til 1990, år som ble viktige i bladets historie.

I boken «God vakt!», utgitt i forbindelse med 75-årsjubileet til Mannskapsavisa og Forsvarets forum, beskriver Pål sin tid som redaktør. Han fremhevet at Forsvarets forum var mer enn et fagtidsskrift finansiert av Forsvarsdepartementet. Redaksjonen hadde de samme plikter og rettigheter som i norsk presse forøvrig, og Pål ville vise at han var en selvstendig redaktør:

– Vi tøyde redaksjonelle grenser, strikken ble strukket langt enkelte ganger, og Forsvarets forum ble flittig referert i øvrig presse. Ikke alltid til udelt begeistring for departement og forsvarsledelse.

Pål så på redaksjonens vernepliktige medarbeiderne som en særdeles verdifull ressurs. I jubileumsboken forteller han at han likte å være veileder for de unge journalistene som avtjente sin førstegangstjeneste.

Som redaktør hadde han også stor glede av å være utegående journalist. På en reportasjetur til Kina fikk han kjennskap til nye gradsmerker i det kinesiske forsvar. Han var meget fornøyd da Forsvarets forum som første medium utenfor Kina kunne presentere saken.

Med kunstnerisk utdannelse fra Statens håndverks- og kunstindustriskole, hospitant ved Statens Kunstakademi, Befalsskolen for Infanteriet i Sør-Norge og mange år i media, hadde Pål lang og bred erfaring da han kom til Forsvarets forum i 1986. Pål startet sin mediekarriere som teatertegner i Morgenposten i årene 1962-1968. I 1968 ble han journalist i Arbeiderbladet. Her hadde han sitt virke frem til 1985, avbrutt av tre-fire år som informasjonssjef i J. W. Cappelens forlag.

I perioden som journalist i Arbeiderbladet tok han også hovedkurset ved Forsvarets høyskole. To år senere trakk Pål i uniform og ble presseoffiser i UNIFIL med base i Naqoura. Da stillingen som redaktør i Forsvarets forum i 1986 ble ledig, var det flere som satte Pål sitt navn på blokken. Pål søkte og fikk jobben.

Pål hadde kjennskap til de fleste sider i produksjonen av en avis. Han var perfeksjonist og leste gjerne korrektur og var vel den første redaktøren i bladet som kjente alle korrekturtegnene.

Pål var ikke bare en mediemann. Han var også en fremragende tegner og maler som har hatt flere separatutstillinger. Den første var kanskje også den største. I kunstutstillingen under Akershus festnings 700-årsjubileum var det Påls arbeider publikum fikk se. Han laget også jubileumsplakaten, kunstmapper og postkort med motiver fra slott og borg. I mange år illustrerte han også de årlige programmene til Stiftelsen Akershus Festning for Kunst og Kultur.

I 1990 sluttet Pål som redaktør i Forsvarets forum og ble informasjonssjef i Arbeiderpartiet Han avsluttet sin yrkesaktive karriere som redaktør i Elkems informasjonsavdeling.

I alle årene etter at han sluttet som redaktør i Forsvarets forum, holdt Pål kontakt med redaksjonen, og han fulgte vårt arbeid med stor interesse. Han var en av flere hedersgjester da redaksjonen litt koronaforsinket feiret sitt 75-årsjubileum.

Våre tanker går til hans kjære Tone og resten av familien. Vi minnes med stor takknemlighet Pål som sjef og kollega. Takk for god vakt!

Powered by Labrador CMS