Nyheter

VETERANER: Rødts Bjørnar Moxnes fikk ikke med seg flertallet for sine veteranforslag. Her er Moxnes i forbindelse med et møte i utvidede Utenriks- og forvarskomité i 2020.
VETERANER: Rødts Bjørnar Moxnes fikk ikke med seg flertallet for sine veteranforslag. Her er Moxnes i forbindelse med et møte i utvidede Utenriks- og forvarskomité i 2020.

Ikke flertall for Rødts veteranforslag

Forslagene om blant annet en ny levekårsundersøkelse for veteraner fikk bare støtte fra to partier på Stortinget.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I går skrev Forsvarets forum at partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, mente det var behov for en ny levekårsundersøkelse for veteraner fra internasjonale operasjoner. Etter voteringen på Stortinget er det klart at det ikke blir noe av med det første.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forslagene som ble fremmet fikk bare støtte fra Miljøpartiet de grønne og Sosialistisk venstreparti.

Forslagene som alle ble nedstemt var:

  • Stortinget ber regjeringen sikre en levekårsundersøkelse for veteraner fra internasjonale militæroperasjoner, utført av en uavhengig sivil forsknings- eller utredningsinstans.

Les også: Færre får kompensasjon for psykisk skade: – Bruk og kast av soldatliv

  • Stortinget ber regjeringen beregne kostnaden av Norges deltakelse i krigen i Afghanistan fra 2001 til i dag etter samme beregningsmåte som ligger til grunn for beregningen for årene 2001 til 2014 i Godal-rapporten (NOU 2016: 8) og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.
  • Stortinget ber regjeringen undersøke hvor mange norske veteraner som har blitt helt eller delvis uføre som følge av deltakelse i internasjonale militæroperasjoner, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Skuffet over resultatet

Moxnes er skuffet over at flertallet på Stortinget vendte tommelen ned for forslagene. Han mener at det står i strid med viljen politikere har utvist i å sende soldater til internasjonale operasjoner i utlandet.

De har vist seg mindre villige til å sikre en rettmessig erstatning og verdig behandling av de som kommer skadde hjem, ifølge Moxnes.

Les også: Flere veterankrav blir innfridd

Han har imidlertid ikke gitt opp å få flertall etter sommeren.

– Vi har tro på at vi skal klare å snu stortingsflertallet også på dette feltet, som er helt avgjørende for at vi skal klare å få på plass en skikkelig helhetlig veteranpolitikk i tiden som kommer, skriver Moxnes i en e-post til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS