Nyheter

PENSJONERES: General David Berger (til venstre) avsluttet mandag 42 års tjeneste i det amerikanske forsvaret som sjef for US Marine Corps. På bildet holder han avdelingens fane. I bakgrunnen skimtes USAs forsvarsminister Lloyd Austin.

150 år siden sist US Marine Corps stod uten leder: Abort-protest blokker ny sjef

USAs forsvarsminister hyllet avtroppende USMC-sjef David H. Berger som en fremtidsrettet og visjonær leder, men avdelingens fremtidige ledelse står for tiden i limbo. En abort-hardliner i Senatet blokkerer militære utnevnelser.

Publisert Sist oppdatert

Den republikanske senatoren Tommy Tuberville, som representerer delstaten Alabama, har blokkert hundrevis av militære utnevnelser. Grunnen er at han mener at det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon feilaktig bruker statlige midler for å dekke reiseutgifter for forsvarsansatte som skal ta abort, melder Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Etter at amerikansk høyesterett besluttet å oppheve den såkalte Roe versus Wade-kjennelsen som innebar en grunnlovsfestet rett til abort for ett år siden, informerte forsvarsdepartementet om at de ville dekke reiseutgifter til personell som skulle ta abort og gi dem inntil 21 dager fri.

Flere delstater har begrenset tilgang til abort etter beslutningen fra høyesterett. Forsvaret argumenterer med at kvinnelige tjenestegjørende ikke selv kan velge hvor de stasjoneres.

Som regel går godkjennelser av militære utnevnelser relativt raskt gjennom Senatet. Det er ikke slik at Tuberville kan hindre avstemning i Senatet over utnevnelsene, men han kan sørge for at prosessen går mye tregere enn den ellers ville gjort.

Det er flere toppstillinger i det amerikanske forsvaret som ventes å skulle behandles de kommende månedene, deriblant hærsjefen, marinesjefen og forsvarssjefen.

General Charles «C.Q.» Brown fra luftforsvaret er nominert av president Joe Biden til forsvarssjef-stillingen.

Seremoni

Mandag markerte US Marine Corps (USMC) Bergers avgang ved Marine Barracks i Washington DC. Blant gjestene var forsvarsminister Lloyd Austin.

– Det sies ofte at militæret alltid forbereder seg på å kjempe den forrige krigen. General Berger har vært en drivkraft for å avskrekke den neste krigen, sa Austin, ifølge en pressemelding fra Pentagon.

Forsvarsministeren la vekt på Berger som en visjonær, kreativ og tydelig leder. Han trakk frem at Berger har leder USMC gjennom en omfattende omstilling.

– I løpet av sine fire år som kommandant har han utrettelig holdt blikket på fremtidens krig. Han har stått i tøffe valg, og han har tatt dem. Han har oppmuntret til kreativ tenkning på alle nivåer av korpset og han har vært en pådriver for at departementet skulle definere på nytt hva beredskap betyr i det 21. århundret.

Berger ble pensjonist mandag etter 42 års tjeneste i det amerikanske forsvaret.

PÅ BARDUFOSS: General David H. Berger var på Bardufoss flystasjon under vinterøvelsen Cold Response i 2022.

– Mitt livs ære, sa han om de fire årene han har vært leder for det amerikanske marinekorpset.

Berger sa at han har forsøkt å være en lyttende leder og å sette marineinfanteristen i sentrum ved alle beslutninger han har måttet ta.

Marinekorpset ser ut til å holde populariteten. I 2022 var avdelingen en av få i det amerikanske forsvaret som møtte rekrutteringsmålene, skriver Marine Corps Times. Den amerikanske hæren rekrutterte 15.000 færre enn det de hadde som mål.

På bekostning av beredskap

Abort-floken i Senatet gjør at USMC står uten en vedtatt leder for første gang siden 1859, da den daværende sjefen Archibald Henderson døde, ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet. General Eric Smith er nominert til å tre inn i stillingen etter Berger, og kommer til å fungere i stillingen i påvente av at utnevnelsen behandles i Senatet. Det er ventet at han ikke kommer til å gjøre noen større beslutninger før det formelle er på plass.

Forsvarsminister Austin tok opp situasjonen med Senatet under seremonien for Berger. At utnevnelsen drar ut i tid går på bekostning av beredskap, sa han.

– Gode overlappinger av lederskap til riktig tid er sentralt for forsvaret av De forente stater.

Powered by Labrador CMS