Nyheter

DREPT: Russiske myndigheter var ansvarlige for drapet på den russiske eksspionen Aleksandr Litvinenko i Storbritannia i 2006, mener Den europeiske menneskerettighetsdomestolen. Her var Litvinenko i hjemmet sitt i London i 2002.

Russland sto bak drap på eksspion i Storbritannia, ifølge EMD

Regimekritikeren Aleksandr Litvinenko bodde i London da han i 2006 ble forgiftet med det radioaktive stoffet Polonium-210, som var blitt puttet i teen hans.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Litvinenko ble drept av russerne Andrei Lugovoi og Dimitri Kovtun, som handlet på vegne av russiske myndigheter, slår Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) fast i den dom tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Litvinenko var en tidligere russisk FSB-agent og regimekritiker. En britisk undersøkelse har tidligere konkludert med at russiske agenter drepte Kreml-kritikeren.

Russland avviser å stå bak likvideringen og kaller kjennelsen fra EMD for ubegrunnet.

Litvinkenkos enke Marina Litvinkenko har brukt flere år på å kjempe for rettferdighet for ektemannen. Hun var den som klaget saken inn til EMD.

Russland anklages også for å stå bak flere forgiftningsforsøk. Blant de mest kjente tilfellene er den antatte forgiftning av regimekritikeren Aleksej Navalnyj i Russland fjor, samt mot den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og datteren hans i Salisbury i England i 2018. Skripal og datteren overlevde, men en britisk kvinne som tilfeldigvis kom borti giften, døde.

Britisk politi utenfor huset til Sergej Skripal i Salisbury i England 6. mars 2018 etter at den tidligere russiske dobbeltagenten og datteren hans ble forgiftet.

Tirsdag kom britisk politi med en ny siktelse mot en tredje russisk borger for Salisbury-angrepet. Sergej Fedotov er siktet for medvirkning til drap, drapsforsøk, besittelse og bruk av kjemisk våpen og for alvorlig kroppsskade.

Britisk politi har tidligere siktet to russiske GRU-agenter for drap og drapsforsøk.

Russiske myndigheter avviser å ha noe med Salisbury-forgiftningen å gjøre.

Powered by Labrador CMS