Nyheter

AVVIST: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avviser blankt pave Frans' oppfordring om å inngå fredsforhandlinger med Russland. Pavens utspill har blitt møtt med kritikk fra flere hold.

Pavens forslag om forhandlinger avvist av Zelenskyj

Pave Frans oppfordret til fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier kirken skal være blant folket og ikke mekle virtuelt.

Publisert Sist oppdatert

– Kirken bør være blant folk. Ikke to og et halvt tusen kilometer unna, et eller annet sted, for å mekle virtuelt mellom noen som ønsker å leve, og noen som ønsker å drepe deg, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i sin daglige videotale søndag.

Videre sa Zelenskyj at «når russisk ondskap startet denne krigen», «sto alle ukrainere opp for å forsvare seg selv. Kristne, muslimer, jøder – alle».

Ukrainas president takket alle ukrainske geistlige som samarbeider med forsvaret.

Disse bidrar ved fronten med bønner og gode gjerninger, og som samtalepartnere, sa Zelenskyj.

– Dette er hva kirken er – med folket, sa han.

Oppfordret til forhandling

Pave Frans oppfordret til fredsforhandlinger mellom Ukraina og Russland, noe han har fått sterk kritikk for.

– De sterkeste er de som ser situasjonen, tenker på folket og har mot til å heise det hvite flagget og forhandle, sa pave Frans i et intervju i februar, som delvis ble offentliggjort i helgen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg sa paven at Ukraina ikke trenger å skamme seg om de går til forhandlinger, og viste til at blant annet Tyrkia har tilbudt seg å mekle.

Dette sa paven i et intervju med den sveitsiske kringkasteren RSI. Hele intervjuet med paven publiseres først 20. mars.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba har også kommentert oppfordringen.

– Flagget vårt er gult og blått. Det er under dette flagget vi lever, dør og seirer. Vi vil aldri heise noe annet flagg, sier Kuleba.

Ansett som ensidig

Noen av Ukrainas støttespillere har tolket utspillet som ensidig, kun henvendt til ukrainerne og som en oppfordring om å kapitulere.

– Hva med å oppfordre Putin til å ha mot til å trekke hæren ut av Ukraina uten kompensasjon? Da ville freden kommet umiddelbart uten at det er behov for forhandlinger, skrev Polens utenriksminister Radoslaw Sikorski på X.

Også i Tyskland har pavens uttalelser blitt møtt med skarpe reaksjoner fra politikere.

Powered by Labrador CMS