Nyheter

FINALISTENE: Fagpanelet har avgjort pallplasseringen til de tre finalistene i Forsvarets forums pepperkakekonkurranse.

Seilte inn som pepperkake-vinner:
– Ingeniørmessig tilnærming som gleder oss

– Skarpskytterpresisjon i alle detaljer, skriver juryen om vinneren, selv om de mener den kunne tålt en non-stop eller to.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I årets pepperkakebrakke-konkurranse har fagpanelet bestått arkitekt Gaute Brochmann, teknisk direktør i Forsvarsmateriell (FMA) Jonny Otterlei, og Vebjørn Berg fra Forsvarsbygg. Det har vært en tett konkurranse, men de har kommet frem til en konklusjon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er tre verdige finalister i Forsvarets forums pepperkakekonkurranse. Godt lagarbeid ligger bak hvert byggverk som synes solid bygget. Alle bidragene har dermed utsikter til å overleve julen med mindre fristelsen til å smake blir for stor for de som er på jobb, skriver Otterlei om finalistene.

Dette er panelet sin vurdering:

Årets tredjeplass går til:

Messa på Sessvollmoen av Karina Fossberg Løken og de to lærlingene Embla Skogstad og Matias Limoseth Sveen.

Dette sier arkitekt Gaute Brochmann om pepperkakehuset:

– Denne er trygg og tradisjonell, hadde Stomperud sittet i juryen ville denne vunnet. Gelatin-plater i vinduene er alltid en klassiker, og belysning trekker opp. Men i denne konkurransen blir det vernepliktig mot elite. Terningkast 3.

Messa på Sessvollmoen fikk tredjeplass i årets konkurranse.

Vebjørn fra Forsvarsbygg er ikke enig i arkitektens vurdering, men beskriver byggverket slik:

– Imponerende utførelse av et teknisk krevende byggverk. Svært god replika hvor mange pepperkakemager kan mimre seg tilbake til gode måltider. Smart valg av arkitektur da dette messebygget er å finne i mange andre leire enn bare Sessvollmoen. Det er gjort gode materialvalg. Gelantinplater er brukt som vinduer, og med lyssetting kommer både julestemning og glød i bygget. Vindussprossene er vinkelrette og vitner om godt håndverk og innsikt i riktig temperatur for herding. Sammenføyninger er maskert med klassisk julegodis. Det hele toppes med både nisse og reinsdyr. Solid bygg som kan stå langt inn i fremtida. Kanskje helt til påske. Godt utført! Terningkast 6.

Otterlei fra FMA legger seg et sted mellom disse og gir terningkast 5.

Og på andreplass:

Håplausmoen laget av FMA Landkap fellessystemer sanitet og veterinærseksjonen.

Psst! Bruk pilene øverst i bildet under for å se flere detaljer.

Håplausmoen, #pepperkakebrakka2022
Håplausmoen, #pepperkakebrakka2022
Håplausmoen, #pepperkakebrakka2022
Håplausmoen, #pepperkakebrakka2022
Håplausmoen, #pepperkakebrakka2022
Håplausmoen, #pepperkakebrakka2022

Her er hele panelet enige og Gaute oppsummerer vurderingen slik:

–«More is more» burde være stående ordre for alle pepperkakehus-byggere. Her trumfer skaperkraft og innovative løsninger kadaverdisiplinen - akkurat slik et moderne forsvar skal være. Særlig pluss for krumme pepperkaker i sanitets-teltet.

Alle i panelet trillet terningkast 5.

Førsteplass går til...

Båten Eger i målestokk av besetningen på båten. Den skarpe presisjonen og øye for detaljer er gjengangere i begrunnelsen til fagpanelet.

– Bidraget er lett gjenkjennbart, er flott bygget og dekorert. Er robust bygget til å tåle sjøgang. Imponerer med fungerende lanterner. Forsvarsmateriell utruster Forsvaret med materiell som skal vare i mange år. «Eger» er et godt eksempel på at levetiden for noe hovedmateriell kan forlenges slik at det fortsatt gjør nytte for Forsvaret. Besetningens metodiske tilnærming med prototyping og prøving og testing viser en ingeniørmessig tilnærming som gleder oss. Når utførelsen også blir så bra, blir «Båten Eger i målestokk» vår favoritt i år. Terningkast 6, mener Otterlei i FMA.

Båten Eger i målestokk til #pepperkakebrakka2022
Båten Eger i målestokk til #pepperkakebrakka2022
Båten Eger i målestokk til #pepperkakebrakka2022
Båten Eger i målestokk til #pepperkakebrakka2022

– Dette er presisjon på sitt ypperste. Skarpskytterpresisjon i alle detaljer. Og et stort pluss for å bruke vatt som sjøsprøyt rundt baugen. Litt begrenset fantasi i utsmykning og dekor hindrer toppscore.

– Nøyaktig og etterrettelig utført. Imponerende replika. Kunne tålt en Non-stop eller to, mener Vebjørn fra Forsvarsbygg.

Gratulere til vinneren og Forsvarets forum takker for alle bidragene til årets konkurranse!

Finalistene vil bli kontaktet og belønnet med 15 til vinneren, 10 flakslodd til andreplass og 5 til tredjeplass.

Powered by Labrador CMS