Nyheter

STRIDSVOGNER: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP) stiller spørsmål rundt anskaffelsen av nye stridsvogner.
STRIDSVOGNER: Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (FrP) stiller spørsmål rundt anskaffelsen av nye stridsvogner.

Tybring-Gjedde stiller spørsmål om anskaffelse av nye stridsvogner etter Russlands invasjon av Ukraina

Daværende forsvarsminister Odd-Roger Enoksen svarer at de inngår i et helhetssystem, og at det er lite som tilsier at innkjøpet bør revurderes.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av januar kjørte moderne stridsvogner på snødekte øvingsfelt på Rena leir. Årsaken er at Forsvaret etter planen skal kontraktfeste en anskaffelse av nye stridsvogner til 19 milliarder kroner i løpet av året.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stridsvognene skal etter planen tilføres det norske Forsvaret fra 2025.

Christian Tybring-Gjedde (FrP) stiller nå spørsmål om effekten av stridsvognene, med bakgrunn i informasjon som har kommet om Russlands invasjon i Ukraina.

Droner og panservernraketter

«Mener statsråden det fortsatt er riktig å anskaffe nye stridsvogner til Forsvaret også etter å ha sett hvor sårbare stridsvogner virker å være mot droner og panservernraketter i Ukraina?»

Det spør han på Stortingets skriftlige spørsmål og svar den 4. april.

Les mer: Nato: Derfor nøler Støres partisøstre i Sverige og Finland

I medier er sårbarheten til stridsvognene skrevet om. I en NRK artikkel uttalte blant annet en svensk militærekspert at bærbare panservernvåpen er overraskende effektive mot russiske stridsvogner.

– Lite som tilsier ny vurdering

I sitt svar forsvarer daværende forsvarsminister Odd-Roger Enoksen planen om innkjøp av de nye stridsvognene. Han skriver at han ser at det er argumenter for og imot, men at man må se det i et helhetsbilde.

«Forsvaret opererer innen et fellesoperativt samvirkesystem der stridsvogner bare er ett av flere elementer. Det er når alle enkeltelementene arbeider sammen for en bedret situasjonsforståelse, og økt beskyttelse gjennom direkte støtte av artilleri og luftvern, at stridsvognene har stor relevans – også i fremtidens forsvar.»

Enoksen skriver også at helhetsvurderingen må brukes når man vurderer alle våpensystemer, ikke bare stridsvognene. Han konkluderer med at:

«Oppsummert er det dermed lite som tilsier at anskaffelsen bør vurderes på nytt.»

Les hele svaret her: Skriftlig spørsmål fra Christian Tybring-Gjedde (FrP) til forsvarsministeren

Powered by Labrador CMS