Nyheter:

Nye satellitter bedrer bredbåndet i nord

To satellitter skal sørge for bedre bredbåndsdekning i nordområdene. – Spesielt viktig for Forsvaret, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen inngår en avtale med det statlig eide selskapet Space Norway om bredbåndskommunikasjon i nord ved hjelp av satellitter.

– Det er dårlig og ustabil bredbåndsdekning i nordområdene. Nå etablerer regjeringen bredbåndskommunikasjon i Arktis. Norskeide satellitter skal sørge for at de som driver aktivitet i nordområdene får raskt og stabilt internett, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Tilfredsstiller operasjonelle krav

Dårlig dekning i nordområdene skaper utfordringer for sikkerhets- og beredskapsrelaterte myndighetsoppgaver som sjøredning, oljevern, forsvar og krisehåndtering.

–  Dette er spesielt viktig for Forsvaret som har behov for kommunikasjon som tilfredsstiller operasjonelle krav. Satellittdekning i hele Arktis kan også benyttes av styrker fra nasjoner som Norge har inngått avtale med i fred, krise og ved konflikt, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Satellittene skal etter planen skytes opp i 2022. Space Norway AS sitt prosjekt baserer seg på en løsning med to satellitter, som vil gi dekning 24 timer i døgnet i området nord for 65. breddegrad. Satellittene har en forventet levetid på 15 år.

Samarbeider med USA

Norge og USA skal samarbeide, og en avtale om satellittsamarbeid er signert av det norske Forsvarsdepartementet og det amerikanske forsvarsdepartementet.

– Regjeringen har en ambisjon om å styrke kommunikasjonskapasiteten i nordområdene, og vi har et langsiktig samarbeid med USA på dette området. Det gir både økonomiske og teknologiske fordeler. Ved å dele forskning, utvikling og produksjonskapasitet blir det billigere for alle parter, sier forsvarsminister Bakke-Jensen ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS