Nyheter

RUSSLAND-EKSPERT: Direktør i Fridtjof Nansens Institutt, Iver B. Neumann, mener det er på tide å ta grep rundt avtalene Norge har med Russland.

Vil skrote vennskapsavtaler med Russland

Statsviter og sosialantropolog Iver B. Neumann vil bryte norsk-russiske vennskapsavtaler.

Publisert Sist oppdatert

Spørsmålet rundt Norges vennskapsavtaler med Russland har vært oppe til diskusjon siden Russland invaderte Ukraina i februar 2022.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den norske statsviteren og sosialantropologen Iver B. Neumann forsker på diplomati. Direktøren i Fridtjof Nansens Institutt mener det er behov for mer drastiske grep etter å tidligere ha tatt til orde for å fryse vennskapsavtalene med landet Norge deler grense med i nord.

– Jeg mente det kunne være fint å ha avtalene i bakhånd når freden kom. Det ut fra tanken om at Russland på et eller annet tidspunkt vil være interessert i å ta opp et samarbeid med naboene sine, men tiden har sprunget litt fra dem, sier Neumann til NRK.

Neumann mener det at Russland bruker mer enn en tredjedel av statsbudsjettet sitt på militæret betyr at det trolig blir lenge til man kan snakke om et normalt forhold mellom Russland og Norge igjen.

– Da blir det jo ikke så viktig å ha disse avtalene liggende på is frem til de blir gjenopplivet, sier han.

Noen norske kommuner, som for eksempel Vardø, har valgt å si opp sine avtaler med Russland, mens andre har valgt å fryse dem.

Powered by Labrador CMS