Nyheter

GRENSELAND: Sørkoreanske soldater patruljerer langs grensen mot Nord-Korea. Det er uvanlig at folk krysser akkurat denne grensen, men 1. januar var det en nordkoreaner som gjorde det.
GRENSELAND: Sørkoreanske soldater patruljerer langs grensen mot Nord-Korea. Det er uvanlig at folk krysser akkurat denne grensen, men 1. januar var det en nordkoreaner som gjorde det.

Nordkoreansk avhopper kan ha vendt hjem

Personen som krysset grensen fra Sør-Korea til Nord-Korea første nyttårsdag, var trolig en tidligere nordkoreansk avhopper, ifølge den sørkoreanske regjeringen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Langs grensen mellom Sør- og Nord-Korea er det piggtrådgjerder, landminer, soldater og streng bevoktning i en såkalt «demilitarisert sone».

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Likevel klarte en person å ta seg over grensen 1. januar. Et sørkoreansk overvåkingskamera filmet en person som klatret over et piggtrådgjerde.

Vedkommende dro fra sør til nord, noe som er svært uvanlig. Forsvarsdepartementet i Sør-Korea mener det trolig dreier seg om en tidligere nordkoreansk avhopper.

Den aktuelle mannen klarte å krysse grensen også i 2020, den gang fra nord til sør. Han fortalte at han var en tidligere turner som hadde besluttet å forlate Nord-Korea.

Det er ikke kjent hvorfor han nå skal ha dratt tilbake. Tidligere har det vært noen tilfeller der avhoppere har reist hjem igjen fordi de ikke har klart å tilpasse seg livet i Sør-Korea.

Nordkoreanske myndigheter skal også ha klart å presse noen til å returnere ved å true med å skade familiene deres.

Forsvarsdepartementet i Seoul sier de har forsøkt å kontakte Nord-Korea for å sikre at grensekrysseren ikke kommer til skade. Men de har ikke fått noe svar.

I 2020 drepte nordkoreanske soldater en tjenestemann i det sørkoreanske fiskeridepartementet som ble funnet i sjøen i nordkoreansk farvann. Soldatene skal ha hatt ordre om å skyte alle som krysset grensen ulovlig for å hindre koronasmitte.

Powered by Labrador CMS