Nyheter

INNGANG: Ifølge en amerikansk etteretningsrapport, skal Russland kjøpe raketter fra Nord-Korea. Dette bildet tatt av Nord-Koreas leder, Kim Jong Un, og Russlands president Vladimir Putin ble tatt under ett møte i Vladivostok i Russland, 25. april 2019.

USA: Russland kjøper raketter fra Nord-Korea

Det russiske forsvarsdepartementet er i ferd med å kjøpe millioner av raketter og artillerigranater fra Nord-Korea, ifølge en amerikansk etterretningsrapport.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En tjenestemann som snakket om den nylig nedgraderte rapporten, sier at Russlands henvendelse til Nord-Korea viser at det russiske militæret er rammet av store forsyningsmangler i Ukraina, delvis på grunn av sanksjonene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han sa ikke noe om hvor mye våpen Russland har planer om å kjøpe i Nord-Korea, men amerikanske etterretningsfolk tror at mer blir kjøpt i framtiden.

Nyheten om våpenkjøp i Nord-Korea kommer etter at Biden-administrasjonen nylig bekreftet at det russiske militæret i august kjøpte iranske droner til bruk i krigen i Ukraina. Det hvite hus sier imidlertid at russerne har hatt tekniske problemer med dem.

Antyder byggehjelp

Nord-Korea har nærmet seg Russland siden krigen startet, og er det eneste landet utenom Russland og Syria som har anerkjent de såkalte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk.

Nordkoreanerne har også antydet at landet kan sende byggearbeidere for å bistå med gjenoppbyggingen av russiskokkuperte områder i Øst-Ukraina. Nord-Koreas ambassadør i Moskva møtte nylig utsendinger fra de to utbryterrepublikkene og uttrykte optimisme med tanke på samarbeid innen «feltet arbeidsinnvandring».

Eksport av våpen fra Nord-Korea til Russland vil være et brudd på en FN-resolusjon som forbyr nordkoreanerne å importere eller eksportere våpen. Å sende arbeidere til Russland vil være i strid med en FN-resolusjon som pålegger alle medlemsland å sende hjem alle nordkoreanske arbeidere innen 2019.

Les også: Nord-Korea hevder USA driver biologisk krigføring i Ukraina

Sanksjoner

Det har vært mistanke om at Russland ikke håndhever FN-sanksjonene mot Nord-Korea fullt ut, noe som også har gjort det vanskeligere å hindre landet i å utvikle atomvåpen. Hittil i år har Nord-Korea prøveskutt over 30 ballistiske raketter, inkludert den første oppskytingen av interkontinentale missiler siden 2017.

Russlands president Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har også utvekslet brev der de tar til orde for «omfattende strategisk og taktisk samarbeid». Sammen med Kina har Russland også argumentert for lettelser i sanksjonene mot Nord-Korea. Begge landene har vetorett i FNs sikkerhetsråd, som har vedtatt elleve runder med sanksjoner siden 2006. I mai brukte de vetoretten for å stanse et amerikansk forslag om nye økonomiske sanksjoner i kjølvannet av rakettestene.

Forholdet mellom Moskva og Pyongyang går helt tilbake til opprettelsen av Nord-Korea i 1948, da sovjetiske tjenestemenn bidro til å sette inn Kim Il-sung – farfaren til dagens Kim – som landets første leder. Russisk bistand var også avgjørende for Nord-Korea fram til Sovjetunionens kollaps på begynnelsen av 1990-tallet.

Les også: Putin vil knytte tettere bånd med Nord-Korea

Powered by Labrador CMS