Nyheter

UTDELING: Fredsprisen deles ut på Nobelinstituttet i Oslo.

Nobels fredspris til Ressa og Muratov

– De får prisen for sine forsøk på å sikre ytringsfriheten, et vilkår for demokrati og varig fred, sa Berit Reiss-Andersen om journalistene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Filippinske Maria Ressa og russiske Dmitrij Muratov er vinnerne av Nobel fredspris 2021. Det offentliggjorde Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, på Nobelinstituttet i Oslo fredag formiddag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ressa og Muratov er begge journalister. Ressa var med på å starte nettstedet Rappler, mens Muratov er redaktør for avisen Novaja Gazeta, som Reiss-Andersen omtaler som «den mest uavhengige avisen i Russland».

Som en del av begrunnelsen forklarte Reiss-Andersen at Ressa avdekker maktmisbruk, voldsbruk og det autoritære styresettet i sitt hjemland Filippinene, mens Muratov har kjempet for ytringsfrihet i Russland i flere tiår.

VINNER: Journalist Maria Ressa.

– Dette betyr at vi kan fortsette å gjøre det vi gjør. Vårt største problem er at så mye skjer i mørket, sa Maria Ressa til TV 2 da hun fikk høre nyheten.

– En forutsetning for et demokratisk samfunn

I henhold til Alfred Nobels testamente skal fredsprisen gå til den «som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser». Det er Nobelkomiteens oppgave å tolke hvilke prestasjoner som faller inn under kriteriene som er nedfelt i Nobels testamente.

– Ytringsfrihet og den frie pressen er en forutsetning for et demokratisk samfunn. Det er felles oppfatning i Nobelkomiteen for at demokratiske samfunn hindrer krig og konflikt. Fjerner det krig og konflikt helt og holdent? Sannsynligvis ikke. Men det er det beste forsvaret vi har. Det finnes ikke noe demokrati uten ytringsfrihet, sa Reiss-Andersen i forbindelse med offentliggjøringen.

VINNER: Journalist og redaktør Dmitrij Muratov.

Ikke de første journalistene

Maria Ressa og Dimitri Muratov er ikke de første journalistene som har vunnet Nobels fredspris.

– Journalister har fått prisen så tidlig som i 1907. Ernesto Teodoro Moneta brukte sin avis som en plattform for sin aktivisme. Vi må også huske den svært viktige fredsprisen til Carl von Ossietzky. Han kritiserte og avslørte Tysklands hemmelige brudd på Versaille-traktaten. Han avslørte at Tyskland bygget opp Luftforsvaret og han betalte med sitt liv, forteller Reiss-Andersen.

Totalt 329 kandidater var nominert til årets Nobels fredspris.

Powered by Labrador CMS