Nyheter

SIER NEI: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan avbildet den 18. desember. Landet nekter to britiske marinefartøy passasje for overlevering til den ukrainske marinen.

Nekter passasje for britiske minesveipere

De to britiske marinefartøyene er på vei til Svartehavet for å overleveres til Ukraina, men Tyrkia nekter dem å passere gjennom Bosporosstredet og Dardanellene. 

Publisert

Myndighetene i Ankara sier at en slik passasje gjennom de to stredene vil være et brudd på en internasjonal avtale som gjelder passasje i krigstid.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Storbritannia opplyste i november at de ville gi to minesveipere til den ukrainske marinen.

Tyrkia sier imidlertid nei og har informert sine allierte i Nato om at de to marinefartøyene ikke får passere før krigen i Ukraina er over, opplyser president Recep Tayyip Erdogans kontor.

Da Russland invaderte Ukraina i februar 2022, blokkerte Tyrkia marinefartøy fra begge de to landene fra å passere gjennom de to stredene som forbinder Middelhavet med Svartehavet.

Dette gjorde landet med henvisning til Montreux-konvensjonen fra 1936 som gir Tyrkia full kontroll over de to stredene og regulerer gjennomfart av krigsskip. Det eneste unntaket er for skip som returnerer til sin hjemlige havn.

Tyrkia har implementert denne konvensjonen til punkt og prikke for å forhindre en opptrapping av krigen i Svartehavet, heter det fra Erdogans kontor.

Powered by Labrador CMS