Nyheter

NATO-MEDLEMSKAP: Folkeavstemning om Nato-medlemskap er en dårlig idé, mener statsminister Magdalena Andersson.

Støtten til Nato-medlemskap øker i Sverige

Andelen svensker som mener landet bør bli medlem av Nato, har i år økt fra 33 til 54 prosent.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar sa 33 prosent av de spurte i en meningsmåling ja til Nato-medlemskap, mens 35 prosent sa nei.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå viser en fersk måling at 54 prosent av de spurte ønsker Nato-medlemskap, mens andelen som sier nei, er uendret på 24 prosent, melder SVT.

Andelen Nato-tilhengere øker særlig blant sosialdemokratene, nærmere bestemt fra 36 til 45 prosent bare på én uke, viser målingen som er utført av Novus.

Les også: Generasjonsskifte i Sveriges militære stall

Vänsterpartiet har krevd folkeavstemning om svensk Nato-medlemskap, men dette avviser statsminister Magdalena Andersson.

— Jeg synes det er en dårlig idé, av flere grunner. Dette er ikke et spørsmål som egner seg for folkeavstemning, sa hun tidligere i uka.

Spørsmålet berører hemmeligstemplet informasjon, blant annet om rikets sikkerhet, som ikke kan debatteres offentlig, mener Andersson.

Les også: Meningsmåling: Flertall i Sverige for Nato-medlemskap

Utenriksminister Ann Linde støtter sin sjef og sier en folkeavstemning polariserer og river opp sår i befolkningen. Den vil også være en gyllen anledning for dem som ønsker å spre desinformasjon, mener Linde.

Regjeringen og partiene i Riksdagen gjennomfører nå en sikkerhetspolitisk analyse, og konklusjonene fra den er ventet 13. mai.

Powered by Labrador CMS