Nyheter

SKUFFET: USA sier de er skuffet over manglende Sverige-ja fra Ungarn.
SKUFFET: USA sier de er skuffet over manglende Sverige-ja fra Ungarn.

Manglende Nato-ja fra Ungarn skuffer USA

Det ble ingen avstemning om Sveriges Nato-søknad i den ungarske nasjonalforsamlingen mandag. USA sier de er skuffet.

Publisert

Den ungarske opposisjonen hadde mandag kalt nasjonalforsamlingen inn til et ekstramøte for å behandles Sveriges Nato-søknad. Det ble det ikke noe av, siden representantene for statsminister Viktor Orbans parti Fidesz, som har rent flertall i nasjonalforsamlingen, ikke stilte opp.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USA er skuffet over at Fidesz hindret avstemningen, sier det amerikanske utenriksdepartementets talsperson Vedant Patel.

Partiet har siden juli 2022 blokkert den svenske søknaden. De har blant annet anklaget svenske politikere for å ha fortalt «skamløse løgner» om tilstanden til det ungarske demokratiet.

Alle Natos medlemsland må si ja før Sverige kan bli medlem. Etter at Tyrkia ga grønt lys, er Ungarn det eneste landet som ennå ikke har godkjent søknaden.

Fidesz krever at Sveriges statsminister Ulf Kristersson tar turen innom hovedstaden Budapest før Nato-søknaden godkjennes.

– Om dette er en viktig sak for svenskene, vil selvfølgelig Sveriges statsminister komme til Budapest, heter det i en uttalelse fra partiet.

Powered by Labrador CMS