Nyheter:

Viseadmiral Andrew Lewis leder både US Second Fleet og det nye Joint Force Command Norfolk. Her under markeringen for etableringen av Second Fleet i 2018.

Natos nyeste kommando blir operativ

Joint Force Command Norfolk i Virginia legger vekt på ekspertise fra flere av Nato-landene, deriblant en norsk sjef for operasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppdraget til Joint Force Command Norfolk (JFCNF) er å opprettholde beredskap, beskytte strategiske kommunikasjonslinjer, avskrekke og bidra til Natos evne til respons, sikre forsyning og i siste instans bruke makt for å forsvare allierte og partnere, skrev Nato da kommandoen ble etablert i juli 2019.

Den er plassert i Norfolk i delstaten Virginia.

Torsdag 17. september blir den erklært operativ.

Se sendingen her:

Medarbeiderne i kommandoen er satt sammen av beste ekspertisen Nato har, forklarte viseadmiral og sjef Andrew Lewis til U.S. Naval Institute i januar.

– Å ha perspektiver fra andre nasjoner er uvurderlig og gir en umålbar innsikt og ekspertise, sier Lewis, som også leder U.S. 2nd Fleet.

Flaggkommandør Ståle Pedersen fra Norge er sjef for operasjoner ved JFCNF.

Han er en av dem som skal tale under markeringen torsdag.

I februar gjestet en norsk delegasjon med sjøforsvarssjef Nils Andreas Stensønes i spissen, JFCNF.

– Vårt forhold med Norge er kritisk for operasjoner til sjøs, sa Lewis i en pressemelding da.

– Norge er en maritim nøkkelpartner og ved å jobbe sammen kommer vi helt sikkert til å forbedre maritim sikkerhet og kvalitet samtidig som vi styrker forholdet mellom våre to sjøforsvar, utdypet han.

Powered by Labrador CMS