Nyheter

PÅ PAUSE: Nato vil suspendere CFE-avtalen så lenge det er nødvendig med tanke på Russland.

Nato svarer Russland: suspenderer nedrustningsavtale

Som tilsvar til Russlands trakk seg fra CFE-avtalen vil Nato selv sette den på pause for å gi seg selv like vilkår.

Publisert

Nato har bestemt seg for å formelt suspendere avtalen om konvensjonelle styrker, også kjent som Treaty on Conventional Armed Forces in Europe (CFE-avtalen), som ble inngått med Sovjetunionen i 1990.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

CFE-avtalen ble undertegnet av 16 medlemsland i Nato og 6 medlemmer av Warzavapakten i 1990. Den regnes som den mest omfattende nedrustningsavtalen noen sinne.

I mai varslet Russland at de ville trekke seg fra avtalen, og tirsdag kunngjorde russisk UD at prosessen nå er fullført.

Natos svar lot ikke vente på seg. Medlemslandene har nå undertegnet det Nato omtaler som «en intensjon om å suspendere» den såkalte CFE-traktaten så lenge det er nødvendig, heter det i en kunngjøring fra Nato-hovedkvarteret.

Samtidig fordømmer forsvarsalliansen Russlands beslutning om å trekke seg fra CFE-avtalen.

– Russland fortsetter å demonstrere ignorering av våpenkontroll, inkludert nøkkelprinsipper om gjensidighet, åpenhet, overholdelse, verifisering og vertsnasjonssamtykke, og undergraver regelbasert internasjonal orden, skriver Nato.

Samtidig påpeker Nato at medlemslandene fortsatt ønsker å redusere militær risiko og forhindre feiloppfatninger og konflikter.

Powered by Labrador CMS