Nyheter

KASSENE KLAR. Kenneth G. Forslund (t.v) og Hans Wallmark fortsetter på viktige poster i svensk politikk, men må pakke seg ut av sine rom som utenrikskomiteens ledere. Begge flagger ja til svensk Nato-medlemskap, men må foreløpig nøye seg med FN, Sverige og EUs flagg på kontoret.

Vaktskifte i Riksdagen etter fire års Nato-piruett

En rød og en blå utenrikspolitisk general pakker sammen. Begge trer av uten klar tale om Sverigedemokraterna i nye toppverv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kledd som studenter på vei til ny ettromshybel pakker både leder og nestleder i Riksdagens utenrikskomité seg ut av hvert sitt kontor.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sosialdemokraten Kenneth G. Forslund har vært komitéleder og går til det mindre partipolitiske vervet som første visetalmann. Moderaternas nestleder Hans Wallmark er i skrivende stund aktuell som statsråd i en ny borgerlig regjering.

I gangen henger portrettet av marineoffiseren Baltzar von Platen. Han ble den siste svenske stattholder som fikk sjefe over en norsk regjering i Christiania for to hundre år siden. Forsvarets forum banker på.

FANT NATO-TONEN. Etter Russlands invasjon i Ukraina fører Socialdemokraternas Kenneth G. Forslund (t.v.) og Moderaternas Hans Wallmark en felles kamp for svensk Nato- medlemskap. I korridoren blir den siste svenske stattholder i Norge, Baltzar von Planten, værende på veggen. Snart kommer den første sverigedemokratiske leder av utenrikskomiteen.

Et nytt Sverige på fire år

Siden riksdagsvalget høsten 2018 har Sverige opplevd flere forsvars- og sikkerhetspolitiske dramaer.

  • Våren 2020: for første gang fremlegges en ny langtidsplan for forsvaret uten blokkoverskridende enighet. De borgerlige hadde marsjert ut fordi de mente den rødgrønne regjeringen ikke ville legge mange nok nye milliarder på bordet.
  • Desember 2020: De borgerlige partiene får flertall i Riksdagen for svensk Nato-opsjon sammen med Sverigedemokraterna. Regjeringen la imidlertid saken i skuffen.
  • November 2021: Forsvarsminister Peter Hultqvist garanterer at han aldri vil medvirke til svensk Nato-medlemskap.
  • Februar-mai 2022: Russland invaderer Ukraina. Socialdemokraterna og Sverigedemokraterna snur fra nei til ja om Nato-medlemskap. Dermed er det et klart ja-flertall i Riksdagen. Søknaden sendes i mai. Så kommer krevende krav fra Tyrkia for å godkjenne svenskene. Sverige og Finland holdes på pinebenken.

—De siste fire årene er blitt stadig mer dramatiske, sier Forslund.

Nato preget hele forrige riksdagsperiode:

—Utenrikskomiteens første rapport etter valget i 2018 var en budsjettsak om Nato. Det siste vi leverte fra oss var også en Nato-tekst, sier Wallmark.

Forsvarer nei til folkeavstemning

Sverige overtar formannskapet i EU fra nyttår. Minst like krevende blir kampen for å bli fullverdig medlem av Nato.

—Gikk prosessen frem til Sverige søkte om Nato-medlemskap for fort?

—Nei, tempoet måtte tilpasses virkeligheten. Noen syntes at det gikk alt for fort, mens andre mente at det både kunne og burde gått raskere. Jeg har forståelse for de som syntes det gikk for fort. Det ideelle hadde vært en lengre diskusjon. Det har vi jo normalt med så store og avgjørende beslutninger. Men nå var situasjonen akutt, sier Forslund.

—Burde det vært en folkeavstemning?

—Nei, svarer Wallmark tiendeler før Forslund.

—Ikke ideelt sett heller?

—Nei, sier Forslund kjapt.

—Selv om Sverige hadde det om både kjernekraft, EU og euro?

—Nato-søknaden var delvis en reaksjon på krigen. Dessuten er det noen spørsmål man ikke kan ha folkeavstemning om. Det har alle de store partiene vært enige om, poengterer Wallmark.

Det samme mente Forslund også den gang han var mot Nato- medlemskap:

—Hvis en folkeavstemning hadde endt med et nei til Nato- medlemskap, ville Sverige bli avskåret fra en mulighet som potensielle motstandere hadde vært klar over. Dét skulle ha svekket vår sikkerhet. Jeg synes vi har tatt beslutningen i den rette, formelle orden, sier sosialdemokraten.

Rødblå Nato-rumba

Forslund synes det er vanskelig å vite om prosessen kan gå raskere med en blå Kristersson-regjering enn en sosialdemokratisk regjering som har kontakter med kurdiske grupper Tyrkia mener er terrorister.

—Trolig ikke, mener sosialdemokraten.

Wallmark vil «av mange grunner» ikke uttale seg om Tyrkia kan komme til å godkjenne et svensk medlemskap før det tyrkiske valget neste år. Derimot fremholder han at den avtroppende regjeringens fremste forhandler om Nato-medlemskap, statssekretær Oscar Stenström, skal fortsette med Ulf Kristersson som statsminister.

—Slik skapes det ingen tvil fra én regjering til en annen. Jeg tror ikke det tar lengre eller kortere tid med en ny regjering. Fra både Socialdemokraterna og Moderaterna markeres kontinuiteten, sier Hans Wallmark.

To rivaliserende partier

Aron Emilsson fra Sverigedemokraterna (SD) overtar etter Forslund, mens nestleder i forsvarskomiteen blir SDs Sven-Olof Sällström. De to skal få bryne seg på hver sin sosialdemokratiske veteran som returnerer til Riksdagen etter åtte år i regjering: justisminister Morgan Johansson blir nestleder i utenriks og forsvarsminister Peter Hultqvist blir sjef i forsvarskomitéen.

—Hvordan ser dere på at Sverigedemokraterna får både lederen i utenrikskomitéen og nestlederen i forsvarskomitéen?

—Dyktig forhandlet frem av Sverigedemokraterna, svarer Forslund.

Wallmark vil derimot ikke kommenterer det:

—Siden vi er midt inne i de store forhandlingene. Det er jo en del i...

—...spørsmålet om du skal bli statsråd?

—Nei, det er et spørsmål i den store pakken.

—Vil Socialdemokraternas sentrale utenrikspolitikere i Riksdagen sette seg rolig ned og snakke med SDs Emilsson?

—Ingen oppfatning, svarer Wallmark bestemt, før Forslund fortsetter:

—Nei, jeg tror ikke det kommer til å bli lugnt.

—Men hvordan vil det påvirke svensk politikk at SD får to så sentrale posisjoner?

—Jeg kan jo bare uttale meg om utenrikskomitéen, sier Wallmark, og viser til at Aron Emilsson har vært SDs utenrikspolitiske talsperson og medlem av komiteen en stund.

—Jeg tror at han er ganske up-and-running for sitt oppdrag. Man bør ikke være urolig for uskikkelighet som komiteleder fra Emilssons side, sier Wallmark.

PAKKER UT: Kenneth G. Forslund (t.v) og Hans Wallmark tar seg tid til litt småprat mellom slagene.

Foretrekker Moderaterna fremfor SD

Forslund styrer unna å svare direkte på hvordan han og hans parti ser på en sverigedemokrat som leder i utenrikskomitéen. Han snakker heller om god og lang erfaring med Moderaterna.

—Det finnes jo formelle saker som en regjering må gjøre overfor Riksdagen uansett hvem som er leder i en komité. Det skal selvsagt fortsatt ivaretas. Forøvrig har jeg alltid ment at resultatet er det som bør telle.

—Og at man skal kunne snakke med alle?

—Jeg vil i utgangspunktet verken vurdere, dømme eller hylle noen på forhånd. Resultatet får tale for seg. Det er ikke komitelederen selv som bestemmer. Det gjør flertallet i komiteen, sier Forslund.

—Vil Socialdemokraterna gå til Moderaterna for å skape flertall?

—Over lang, lang tid har det vært samtaler mellom våre to partier om langsiktige spørsmål. Det har vi forutsetninger til å fortsette med, men det er opp til Moderaterna i regjering, sier Forslund.

Wallmark understreker at det alltid har vært viktig for ham å skille mellom sak og person i politikken.

—Det er slik Kenneth og jeg har overlevd, sier han.

Wallmark må løpe

—Blir Wallmark statsråd, Forslund?

—Det får man håpe.

—Nå må jeg løpe, sier Wallmark.

Og begge ler mer enn da vi snakket om Sverigedemokraterna.

Powered by Labrador CMS