Analyse

STJERNESKUDD: Aron Emilsson (t.v.) er Sverigedemokratenes utenrikspolitiske gullgutt. Her fotografert sammen med partileder Jimmie Åkesson i forbindelse med finalen i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm.

Her er sverigedemokraten som skal berolige Nato

32 år gamle Aron Emilsson blir Sveriges Ine Eriksen Søreide. Sverigedemokraten er ny leder i Riksdagens utenrikskomité.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han var sentral da Sverigedemokraterna (SD) snudde seg smertefritt fra nei til ja om svensk Nato-medlemskap etter Russlands invasjon av Ukraina.

Nå blir han SDs store utenrikspolitiske testperson.

Partiet får også nestlederen i forsvarskomiteen.

Det innvandringskritiske partiets vekst og nye maktposisjoner skaper parallell jubel og frykt — i både inn- og utland. Tilhengere og motstandere reagerer med sterke følelser når SD tar seg godt betalt for å peke på Moderaternas Ulf Kristersson som ny statsminister.

Moderaternas Fredrik Reinfeldt, som var statsminister fra 2006 til 2014, har sagt at SD bragte hatet inn i svensk politikk. Derfor er det omstridt at dagens partileder i Høyres søsterparti har gitt godkjentstempel på et parti med brune røtter.

«Fremstår svært solid»

Som troll av eske spretter Emilsson tilsynelatende opp fra det store intet selv for svensker flest, men tiden har i flere år arbeidet for ham under radaren.

Han er en av stadig flere SD-representanter som ikke skremmer svenske velgere. Emilsson har eksamener i statsvitenskap og filosofi fra Göteborgs universitet på CV-en. Siden han kom inn i Riksdagen i 2014, har han vært medlem av Sveriges delegasjon til Nordisk Råd.

– Han fremstår svært solid, sier en politisk motstander fra et annet nordisk land som ikke vil stå frem med navn, for å unngå å irritere partifeller i Sverige.

– Emilsson minner meg om Fremskrittspartiets Hans Andreas Limi, sier en SD-kritiker i norsk politikk til Forsvarets forum. Det er ment som et kompliment.

Avtroppende utenriksminister Ann Linde fra Socialdemokraterna kan virke irritert på Emilsson i debatter, men han ser ut til å beholde roen minst like godt som partileder Jimmie Åkesson. Når formen er vennlig og retorikken velutviklet, blir det vanskelig for motstandere å overbevise velgerne om at det er noe galt med innholdet i SDs politikk.

ØNSKES VELKOMMEN TIL NATO: Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu håndhilser på Sveriges daværende statsminister Magdalena Andersson i kjølvannet av signeringen av memorandumet hvor Tyrkia går med på å gi Sverige og Finland medlemskap i alliansen. I midten av bildet, Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan og Finlands president Sauli Niinisto, mens Natos generalsekretær Jens Stoltenberg ser på fra venstre bildekant.

Får mange nøkkelroller

Da partiet kom inn i Riksdagen i 2010, var det et tema om SD overhodet skulle få sitte i nasjonalforsamlingens utvalg.

Etter valgene i 2014 og 2018 fikk Åkessons flokk fortsatt ikke ha et eneste lederverv eller en nestleder i noen av komitéene.

Nå får SD fire komitéledere og fire nestledere. Det er like mange som de tre borgerlige partiene til sammen, de som trolig blir med i Kristersson-regjeringen: Moderaterna, Kristdemokraterna — og Liberalerna (Venstres søsterparti).

Biden eller Putin

Etter valget i Sverige skal medarbeidere av USAs utenriksminister Antony Blinken ha uttrykt uro over et SD-påvirket land som har søkt medlemskap i Nato.

En uke før Russlands invasjon av Ukraina vakte et intervju med Åkesson oppsikt. Aron Emilssons partileder nølte i SVTs «30 minutter» med å velge mellom hvem han foretrakk av USAs og Russlands president. Det sjokkerte langt flere enn Moderaterna og statsministerkandidat Ulf Kristersson.

– Jeg ville ikke ha noen av dem som statsminister i Sverige. Det er åpenbart, svarte Åkesson.

– Hvilken politisk leder foretrekker du, spurte journalisten.

– Det kommer jo an på konteksten, sier Åkesson.

– Konteksten er at du og jeg sitter her og jeg stiller deg et spørsmål.

Først da bikket støtten til USA, fordi det er et demokrati.

Den nye lederen i Riksdagens utenrikskomité vet sikkert at de som nå skal danne regjeringen SD støtter, husker det TV-innslaget.

Tyrkias Nato-krav til Sverige

En annen utenrikspolitisk utfordring også for Emilsson er Tyrkias krav for å godta Sverige som Nato-medlem. Den avtroppende sosialdemokratiske regjeringen i Sverige har nære forbindelser til kurdiske grupper som president Recep Tayyip Erdoğan mener er terrorister.

Slike koblinger har ikke blå blokk, men en Kristersson-regjering kommer for eksempel ikke til å utlevere alle personer Tyrkia krever.

Og: hva tenker Tyrkia om Jimmie Åkessons reise til grensen mellom Hellas og Tyrkia i mars 2020? «Sverige er fullt. Ikke kom til oss!», sto det på engelskspråklige flygeblader som SD-lederen delte ut til flyktninger på tyrkisk side av grensen.

UT PÅ TUR: SD-leder Jimmie Åkesson tar en selfie i passkontrollen på flyplassen i Istanbul i forkant av stuntet på den tyrkisk-greske grensen.

Erdogan har neppe glemt at tyrkisk politi etter avhør sendte Åkesson tilbake til Sverige. Tyrkias president kan godt ha oppfattet SD-lederens flygeblad som «Ikke kom til Sverige. Bli heller igjen hos Erdogan».

I tillegg har sentrale SD-politikere brukt sterke ord om utviklingen i Tyrkia de siste årene. På toppen kommer formuleringer om islam som — for å si det mildt —ikke har slått an hos muslimer. Det gjelder blant andre partisekretær Richard Jomshof, som blir leder i justiskomitéen.

Hellige Birgitta og Birgitta Ed

På 1300-tallet hadde teologen Birgitta av Vadstena, den senere Heliga Birgitta, gode kontakter med politiske ledere i middelalderens Sverige. Hun satte spor i svenskene.

Det er det grunn til å tro at teologen Birgitta Ed også vil, siden hun er gift med Ulf Kristersson. Hun har både arbeidet i regjeringsapparatet og startet PR-byrå. De siste fire årene har hun omskolert seg til prest. I motsetning til Frp-leder Sylvi Listhaug får hun knapt kritikk for å ha kors i halskjedet.

STATSMINISTERFRUEN: Moderaternas partileder Ulf Kristersson får en suss av kona Birgitta Ed etter TV 4s statsministerduell mot Socialdemokratenes partileder Stefan Löfven foran valget i 2018.

Ulf Kristersson lytter til sin Birgitta. Det er kanskje gunstig for Aron Emilsson, som var kirkepolitiker før han ble valgt til Riksdagen i 2014. I Sverige er valg til menighetsråd svært partipolitiske, i motsetning til i Norge.

Bibelens Aron var en eldre bror av den mer kjente Moses. Sistnevnte forhandlet i Midtøsten med egypterne om israelerne. Ifølge andre Mosebok var Aron sin brors talsmann hos faraoen. Aron ble yppersteprest.

Aron Emilssons prestisjefylte verv er et resultat av SDs rå siling og skolering internt. Med sine første komitéledere forteller det unge partiet med frostskader hvem som skal bevise at SD fortjener en plass i den politiske varmen.

PS: I Stortinget leder Høyres Ine Eriksen Søreide utenriks-og forsvarskomiteen, slik hun også gjorde da hun fra 2009 var på Aron Emilssons alder. Riksdagen har fortsatt to komiteer. Navnet på SDs nestleder i forsvarskomiteen er ventet en av de nærmeste dagene.

Powered by Labrador CMS