Nyheter

LUKTER PÅ ALLIANSE: Sveriges statsminister Magdalena Andersson under et besøk i Bjerkvik i mars. Forsvar er et av temaene når hun får besøk av sin norske motpart.

Forsvar på agendaen når Støre besøker Sverige

Sikkerhet og miljø danner bakteppet når statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) møter sin svenske kollega Magdalena Andersson (S) i Stockholm tirsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter flere forsøk på å hilse på sin svenske statsministerkollega, møter Jonas Gahr Støre tirsdag Magdalena Andersson i Stockholm.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Egentlig skulle Sverige-turen være Støres første utenlandsbesøk som statsminister, men den ble først utsatt i to omganger på grunn av korona. Da han to dager før Russlands invasjon gjorde et tredje forsøk, måtte flyet snu på grunn av snøvær i Stockholm.

Miljøløft

Når Støre og Andersson endelig møtes, skjer det dagen etter at FNs generalsekretær António Guterres kom med ramsalt kritikk mot land som lyver om sin innsats for å snu den globale oppvarmingen. Og grønn økonomi og samarbeid er blant temaene statsministrene skal diskutere.

Ifølge delrapporten FNs klimapanel la fram mandag må bruken av fossilt brensel ned raskt for å forhindre global oppvarming mot 3,2 graders – mye høyere enn 1,5 gradersmålet som er satt i Parisavtalen.

– Jeg tror de nordiske landene kan spille en rolle sammen i det løftet som Europa må gjennom. Det skal jeg snakke med næringslivet om og den svenske statsministeren, sier Støre til NTB.

Alliansefritt

Sikkerhet, forsvar og krigen i Ukraina vil selvsagt også være på agendaen når de to sosialdemokratiske statslederne møtes.

De siste årene har Norge og Sverige, sammen med Finland og Danmark, satset mer på å etablere et nordisk forsvarssamarbeid. Med et mindre stabilt Russland har også Norges naboland tatt opp spørsmålet om medlemskap i Nato.

Finlands statsminister sa søndag at landet innen få uker kan avgjøre om det skal søke medlemskap i forsvarsalliansen. Sverige, som har vært profilert for sin militære alliansefrihet gjennom nesten 100 år, vurderer det samme.

Utelukker ikke

Før helgen sa statsminister Magdalena Andersson at hun ikke utelukker at Sverige kan bli medlem av Nato.

– Jeg utelukker ikke et Nato-medlemskap på noen måte, men jeg vil at vi skal gjøre en velbegrunnet analyse av hvilke muligheter vi har i denne situasjonen, trusler og risikoer ved dem, for å fatte den beslutningen som er best for Sverige, sa Andersson i et intervju med SVT onsdag.

Etter møtet med Andersson møter Støre kong Carl Gustaf i audiens.

Powered by Labrador CMS