Nyheter

SJENK PÅ ØVELSE: Det skal være mulig for allierte å få seg drikkevarer i ulike slag under Nordic Response.

Fritt frem for Nato-barer under Nordic Response

Det kan bli opprettet midlertidige barer for allierte soldater under Nordic Respons - helt uten skjenkebevilling. 

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • NATO-styrker kan opprette provisoriske barer uten sjenkebevilgning under Nordic Response, i tråd med norsk alkohollovgivning.
  • Alkohollovens paragraf 5-3 tillater utenlandske militæravdelinger å skjenke alkohol til eget personell og norske gjester uten bevilling.
  • Skjenking til andre grupper enn egen avdeling og norske gjester krever sjenkebevilgning, som ved Forsvarets befalsmesser.
  • Alkohol til overs etter øvelsen må enten rapporteres til skatteetaten eller destrueres, med bekreftelse på utført destruering til FPVS.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

For to år siden sendte Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) ut et skriv til de ulike forsvarsgrenene med forklaring på hvilke regler som gjelder for de såkalte Nato-barene under Cold Response.

Kort forklart er det en imidlertidig bar som de allierte soldatene kan drive på trening i Norge.

Nå heter øvelsen Nordic Response, men det er nøyaktig de samme reglene som gjelder denne gangen også. Det bekrefter kommunikasjonssjef i FPVS, Trine Sylju Arntsen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hovedessensen i skrivet er at det ikke bør være problemer for tilreisende soldater under Nordic Response å nyte noen kalde drikkevarer med alkohol.

Trenger ikke bevilgning

«Det er en lang praksis for at NATO kan avholde tilstelninger med servering av alkohol uten særskilt bevilling utenfor sine faste lokaler», starter notatet med. 

Under Nordic Response er det dermed fritt frem for å opprette provisoriske barer uten å måtte søke om skjenkebevilling, slik man ellers må for å servere alkohol i landet. 

Det er i henhold til Alkohollovens paragraf 5-3, ifølge Helsedirektoratet: 

«Utenlandske militæravdelinger på øvelse i Norge trenger ikke bevilling for å skjenke alkohol, forutsatt at skjenkingen er forbeholdt den utenlandske militæravdelingens eget personell, samt eventuelle norske gjester», står det i skrivet.

Hvis serveringen innbefatter også andre grupper, kreves det løyve på lik linje som for Forsvarets befalsmesser.

Destrueres

«FPVS mener at skjenking for allierte på trening i Norge gjennom etablering av NATO-bar, er en viktig arena for sosialisering allierte imellom», står det i notisen. 

Nato-barene kan også opprettes i Forsvarets messer, men da er det et krav om at produkter som er anskaffet gjennom messens drift settes bort i mellomtiden. 

Om de allierte soldatene ikke kunne klare å drikke opp all det medbrakte til Nord-Norge, så vil ikke andre kunne andre nyte godt av restene etter øvelsen. 

Restlager ved avvikling av barene må rapporters skatteetaten for fastsettelse  eller destrueres. FPVS krever også en bekreftelse på utført destruering. 

Powered by Labrador CMS