Nyheter

SOSIALISERING: Ifølge FPVS er Nato-barer «en viktig arena for sosialisering allierte imellom».

Dette er reglene for Nato-barer under Cold Response

Nato-allierte på øvelse i Norge trenger ikke skjenkebevilling for å servere alkohol.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en lang dag i den norske vinterkulden, er det sikkert mange soldater som gjerne skulle varme seg med en toddy eller en tropisk drink.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

For Norges Nato-allierte som deltar i vinterøvelsen Cold Response senere denne måneden, kan det være greit å sette seg inn i hvilke regler som gjelder for alkoholservering i landet. Heldigvis for våre gjester, trenger ikke allierte på trening i Norge skjenkebevilling for å drive bar.

I et notat til de forskjellige forsvarsgrenene, presiserer Forsvarets personell- og vernepliktssenter (FPVS) reglene som gjelder for drift av Nato-bar.

«Det er en lang praksis for at Nato kan avholde tilstelninger med servering av alkohol uten særskilt bevilling utenfor sine faste lokaler», står det i notatet.

Norske gjester

I en merknad til Alkohollovens paragraf 5-3, skriver Helsedirektoratet: «Utenlandske militæravdelinger på øvelse i Norge trenger ikke bevilling for å skjenke alkohol, forutsatt at skjenkingen er forbeholdt den utenlandske militæravdelingens eget personell, samt eventuelle norske gjester».

Les også: Alkohol og manglende respekt største årsaker til refs

Ifølge notatet fra FPVS kan Nato-barer benytte Forsvarets messer. Dersom lokalet som benyttes som Nato-bar har skjenkebevilling fra før, må den vanlige alkoholserveringen tilknyttet skjenkebevillingen opphøre så lenge Nato-baren er i drift.

«Videre stilles det krav om at alle produkter som er anskaffet gjennom fritidsmessens ordinære drift, tas bort og plasseres i eget egnet lager for perioden hvor NATO-bar er etablert. Dette for å unngå blanding av tollfrie varer og produkter som det allerede er betalt avgifter for», står det i notatet.

Viktig arena

Om noen håper at de allierte soldatene som besøker Norge ikke klarer å drikke opp sin medbrakte beholdning og etterlater dyrebare dråper til sine norske kolleger, vil de bli skuffet.

Ved avvikling av Nato-baren, skal restlageret rapporteres skatteetaten eller destrueres. Bekreftelse på utført destruering skal sendes FPVS.

Les også: Landskonferansen vedtok alkohol i leir

Norges allierte trenger i det minste ikke bekymre seg for å bli uglesett av et pietistisk norsk forsvar, om de skulle finne på å ta seg en drink under norgesbesøket. Tvert imot ser Forsvaret fordeler med å etablere Nato-barer.

«FPVS mener at skjenking for allierte på trening i Norge gjennom etablering av Nato-bar, er en viktig arena for sosialisering allierte imellom».

Gitt begivenhetene i Europa den siste uken, blir det antagelig lite russisk vodka å finne i Nato-barene.

Powered by Labrador CMS