Morgendrillen

MORGNEDRILLEN: Mads Buhaug jobber i Cyberforsvaret og en forkjemper for å gjeninnføre militært ski-NM.

Mads vant Birken i sin klasse, men takker ikke nei til en McFlurry på øvelse hvis anledningen byr seg

Han skulle gjerne tatt en prat med forsvarssjefen om noe av det «definitivt mest uviktige» i Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

I spalten «Morgendrillen» stiller Forsvarets forum de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som har en eller annen tilknytning til Forsvaret.

Navn: Mads Buhaug

Alder: 32

Yrke: Nestkommanderende i Sambandsavdeling Innlandet, Cyberforsvaret.

Sted: Terningmoen.

Når og kanskje viktigst hvordan står du opp om morgenen?

– Jeg står som regel opp mellom 06:00 og 06:30 i hverdagen, men sover heldigvis et par timer lenger i helgene.

– Mobilen med alarm har jeg liggende i andre enden av soverommet slik at jeg fysisk må stå opp for å slå av alarmen. Dette er et eksempel på erfaringslære etter alt for mange slumringer som har ført til litt for mye stress på morgenen.

Hva er det første du gjør?

– Det første jeg gjør når jeg står opp er å slå på radioen for å lytte til NRK P1. Ca annenhver dag må jeg derimot bytte kanal, etter at samboeren har lyttet til reklame på P4.

Når starter arbeidet?

– Det starter 07:30, men noen ganger kan det drøye til nærmere 08:00

Pensko eller feltstøvler?

– Definitivt feltstøvler, men det er ikke på grunn av skoens egenskaper, men at man da kan benytte en behagelig arbeidsuniform i stedet for en stiv og ubehagelig tjenesteuniform.

VANT: Nylig vant Buhaug sin klasse (30-34 år) Birkebeinerløpet, etter tiden 1.16.48 på distansen 21 km.

Pumpe jern eller løpe maraton?

– Maraton. Styrketrening er et nødvendig onde som det kan gå flere måneder mellom hver gang. Jeg er glad i alt som er langt og slitsomt, og driver på med både ski, sykkel og løping.

– Folkeminnegranskeren og forfatteren Thor Gotaas bruker uttrykket innseig om det å være seigere enn seigest. Jeg liker å føle meg innseig 😊

Beste triks for velferd på øvelse?

– Jeg har et triks i begge ender av skalaen. Det å få klemt inn en treningsøkt på øvelse er godt for både kropp og sinn, og noe jeg absolutt prioriterer hvis jeg har muligheten.

– På den andre siden av skalaen må jeg innrømme at jeg ikke er vond å be hvis forslaget om et lite besøk til McDonalds Elverum kommer på bordet. Og selvsagt da med en McFlurry til dessert.

Rareste kulturkrasjopplevelse på øvelse med andre lands styrker?

– Da jeg gikk på Sjøkrigsskolen hadde vi en spennende kulturopplevelse i Quantico. Vi gjennomførte en intensiv tre-dagers bootcamp hos US Marine Corps.

– Det var akkurat som i filmen Full Metal Jacket, og det ble en bekreftelse på at rekruttutdanningen vi gjennomfører i Norge antakelig oppfordrer til mer kritisk tenkning og kreativitet hos rekruttene enn det den amerikanske modellen tillater.

Hvem ville du aller helst delt en pose feltrasjon med og hvorfor?

– Her svarer jeg det antakelig mest svarte navnet i denne spalten, nemlig Eirik Kristoffersen. Neste gang han er på Terningmoen inviterer jeg han inn på brakke 87, og vil lete frem ei pakke bringebærdrops fra feltrasjonen som jeg vil tilby generalen samtidig som vi tar en skiprat.

– For tre-fire år siden ble militært ski-NM avviklet. Av alt uviktig som foregår i Forsvaret er dette definitivt noe av det mest uviktige. Samtidig er det et arrangement som har lange tradisjoner, det var et treningsmål for mange skiløpere og ikke minst var det en sosial happening der likesinnede møttes i lystig kappestrid. Militært NM på ski er et harmløs og relativt lite ressurskrevende arrangement, som kanskje kan motivere personell til å trene både langrenn og skyting, ferdigheter som i høyeste grad fortsatt er relevant.

– Nedleggelsen av et slikt arrangement føyer seg inn i rekken av insentiver som er fjernet fra Forsvaret, og jeg mener Forsvaret burde prioritere å gjenopprette arrangementet, nettopp for å gi en gulrot til militært personell som er glad i å kappløpe på ski.

Smartklokke – yay or nay?

– Smartklokke, type tilkoblet telefon med varsler på alt mulig er nay. Smartklokke som treningsklokke er derimot et rungende yay. Alt må på Strava!

UTFORDRING: Cyberforsvaret mangler strategisk tålmodighet, ifølge Buhaug.

Hva er den største utfordringen akkurat nå, for din arbeidsplass konkret og for Forsvaret generelt?

– I Forsvaret generelt, og for samfunnet i sin helhet, føler jeg at mange sliter å ta innover seg at vi ikke lenger opererer i dyp fred og at vi ikke lenger kan ta friheten forgitt. Mens de fleste spydspissene i Forsvaret derimot fremstår både motiverte og med riktig innstilling, henger apparatet i bakgrunnen langt etter. Forvaltningen rundt ansettelse av personell og anskaffelse av materiell som er så sendrektig og omstendelig at folk nærmest gir opp prosessen, er bare to av flere eksempler på ting som ikke legger til rette for at Forsvaret skal lykkes i oppdraget sitt.

– På min arbeidsplass opplever vi den samme utfordringen som de fleste andre i Cyberforsvaret har kjent på de siste tjue årene. Cyberforsvaret som organisasjon er i stadige omorganiseringer, der den siste omveltningen var for to år siden.

– Jeg vil sitere en som har vært med i denne spalten tidligere som sier at Forsvaret mangler strategisk tålmodighet. Cyberforsvaret mangler definitivt strategisk tålmodighet og tar seg ikke tid til å høste resultater fra en omorganisering før de iverksetter en annen. Jeg håper dagens organisasjonsmodell i Cyberforsvaret får stå seg noen år, slik at vi kan lykkes med å bli en profesjonell militær sambands- og IKT-organisasjon som vil være til det beste for hele Forsvaret.

Powered by Labrador CMS