Nyheter

REKORD: Det har aldri kommet inn flere meldinger om seksuelle overgrep i det amerikanske forsvaret enn i fjor. Økningen i antall innmeldte tilfeller var 13 prosent fra året før.

Stor økning i overgrepstilfeller i det amerikanske forsvaret

Antall innmeldte voldtekter økte med 13 prosent i det amerikanske forsvaret i 2021, opplyser Pentagon. Det har aldri blitt registrert flere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pentagons kontor for forebygging og håndtering av seksuelle overgrep (SAPR) skriver i sin årlige rapport at det ble meldt inn 8.866 seksuelle overgrep der «folk i tjeneste var innblandet, enten som offer eller mistenkt» fra 30. september i 2020 til samme dato året etter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Til sammenligning ble det registrert 7.813 slike tilfeller året før.

SAPR påpeker imidlertid at kun en brøkdel av overgrepene blir meldt inn, og estimerer, basert på spørreundersøkelser, at nesten 36.000 folk i aktiv tjeneste, 8,4 prosent av kvinnene og 1,5 prosent av mennene, ble utsatt for uønsket seksuell atferd.

Les også: MOST-undersøkelsen 2020: Slik er tallene fordelt på forsvarsgren

Ifølge Pentagon kan det ikke slås fast om det er en reell økning, da det er innført nye måter å registrere overgrep. Men andre tall peker mot at det har vært en «økning i et usunt militærklima» siden 2018, heter det i rapporten.

Elizabeth Foster, som leder Pentagons velferdskontor, sier at tallene antyder at fjoråret var det med høyest forekomst av seksuelle overgrep mot kvinner i forsvaret siden de begynte å følge dette nøye i 2006.

Les også: Forsvarssjefen vil ha ærligere tjenesteuttalelser

For menn var forekomsten nest høyest, bak 2006.

– Disse tallene er tragiske og ekstremt skuffende, sier Foster.

Powered by Labrador CMS