Nyheter

LEKKASJE: Lederen av Russlands statlige kringkaster RT har lekket en samtale mellom tyske offiserer. Russlands president Vladimir Putin anklages for å forsøke å skape splid i Tyskland.

Anklages for forsøk på destabilisering 

Avlyttingen av offiserer i det tyske flyvåpenet er en del av Putins informasjonskrig, som tar sikte på å skape splid i Tyskland, mener forsvarsminister Boris Pistorius.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Tyske offiserer ble avlyttet under en ukryptert samtale på Webex, hvor de diskuterte teoretiske muligheter for utplassering av Taurus-missiler i Ukraina.
  • Lekkasjen av samtalen er under etterforskning, og Tysklands statsminister Olaf Scholz har beskrevet saken som svært alvorlig.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Det tyske forsvarsdepartementet bekreftet lørdag at en hemmelig samtale i Tysklands flyvåpen ble avlyttet.

Samtalen ble lekket i sosiale medier av lederen av Russlands statlige kringkaster RT. I samtalen diskuterer offiserer fra det tyske flyvåpenets teoretiske muligheter for utplassering av tyske kryssermissiler av typen Taurus i Ukraina.

Inspektør Ingo Gerhartz i det tyske flyvåpenet var blant dem som deltok i samtalen. Han har ansvar for beredskapen til både personell og materiale i flyvåpenet.

Samtalen skal ha vært en forberedelse til en brifing til den tyske forsvarsministeren Boris Pistorius.

– Dette handler om å bruke dette opptaket til å destabilisere og gjøre oss urolige, sa Pistorius da han kommenterte skandalen for første gang søndag.

– Jeg håper Putin ikke vil lykkes, la han til.

Rapport: Offiserene brukte ukryptert linje

I en rapport sitert av det tyske nyhetsbyrået DPA, heter det at offiserene som ble avlyttet, var sårbare fordi de ikke brukte en kryptert linje til samtalen.

Kilder sier til byrået at diskusjonen ble holdt på Webex, en amerikanskutviklet plattform for nettkonferanser.

– Det er indikasjoner på at det ble brukt et kommunikasjonsmiddel som ikke var tilstrekkelig sikkert med tanke på innholdet som tilsynelatende ble produsert. Dette er et av spørsmålene som blir etterforsket, sier en talsperson for det tyske forsvarsdepartementet til avisa Bild.

SKULLE BRIEFES: Tysklands forsvarsminsiter Boris Pistorius møtte pressen søndag 3. mars. Tyske myndigheter har innledet etterforskning etter at en lydklipp av tyske offiserer ble lekket.

Sikkerhetsnivået på spørsmålene som ble tatt opp, er fortsatt under etterforskning.

Myndighetene skal også forsøke å avklare hvorvidt Webex-versjonen som ble brukt, i det hele tatt er autorisert for utveksling av informasjon på det laveste sikkerhetsnivået, heter det i rapporten.

Scholz: Svært alvorlig

Tysklands statsminister Olaf Scholz har lovet en rask granskning etter lekkasjen av samtalen mellom de tyske offiserene. Scholz beskriver saken som svært alvorlig.

Det aktuelle lydopptaket er 38 minutter langt og ble publisert sent fredag kveld i russiske sosiale medier. 

Her diskuteres mulig bruk av tyskproduserte Taurus-missiler og deres potensielle virkning. Samtalen berører også bruken av langdistansemissiler levert fra Frankrike og Storbritannia til Ukraina.

Ukraina har lenge bedt Tyskland forsyne dem med Taurus-missiler, som kan nå mål opptil 500 kilometer unna. 

Scholz har hittil avvist bønnen i frykt for at det kan føre til en opptrapping i konflikten med Russland.

Det lekkede lydopptaket inneholder dessuten en diplomatisk sensitiv referanse til at britene har «noen få folk på bakken» i Ukraina i tilknytning til utplasseringen av britiske Storm Shadow-kryssermissiler i landet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Britisk misnøye over Scholz-antydning

Referansen kommer etter at Scholz tidligere i uken antydet at britiske og franske soldater hjelper ukrainske styrker i avfyringen av missiler.

– Det britene og franskmennene gjør med tanke på målkontroll og kontroll underveis i en avfyring, kan ikke gjøres i Tyskland, sa Scholz på en redaktørkonferanse i Tyskland mandag.

Utsagnet ble ikke tatt godt imot i London.

– Antydningen er feil, uansvarlig og et slag i ansiktet på de allierte, sa leder Alicia Kearns for det britiske parlamentets utenrikskomité torsdag, og la til at Tyskland burde gi sine Taurus-missiler til Ukraina.

Powered by Labrador CMS