Nyheter:

FINKJEMMES: Operatører fra Minedykkerkommandoen (MDK) bistår politiet i Øst politidistrikt og Kripos i letingen etter et mulig drapsvåpen på bunnen av en vanningsdam i Indre Østfold.

Minedykkere bistår politiet i letingen etter mulig drapsvåpen i Indre Østfold

Uvanlig oppdrag for Forsvarets minedykkere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vanligvis er minedykkernes hovedoppgave å bidra til at seilingsleden langs kysten, havner og kaier er klarert for miner og andre sprenglegemer. I en krigs- eller krisesituasjon kan dette raskt bli kritisk for Norge, med vår lange kystlinje. Denne uken er imidlertid et lag på fem minedykkere sendt til Indre Østfold til et noe uvanlig oppdrag.

I en vanningsdam tilhørende et gårdsbruk rett utenfor Askim sentrum bistår spesialistene fra Forsvaret det sivile politiet i søket etter et våpen som skal ha blitt brukt til å ta livet av Christian Halvorsen. 43-åringen ble funnet livløs og med skuddsår utenfor hjemmet sitt i Askim 12. juli, og erklært død kort tid etter.

– Det er null sikt! Med en gang du er under vann, ser du ikke noe som helst foran deg i grumset. Det blir bare mørkere og mørkere jo lenger ned du kommer. Du må nesten bare føle deg frem, sier operatør Thomas i det han kommer opp fra vannet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GRUMSETE: Det er null sikt under vann, så dykkerne arbeider i blinde.

Finkjemmer bunnen

Å skulle finkjemme en dam på jakt etter et mulig drapsvåpen er en uvanlig utfordring for minedykkerne - og heller ikke fritt for risiko. Det er avrenning fra landbruksarealene rundt vannet, og for noen år siden ble det gjødslet med møkk.

FAKTA

  • Minedykkerkommandoen (MDK) er Norges største eksplosivrydderavdeling. Operatørene er spesialtrente dykkere som er utdannet til å finne og uskadeliggjøre alle typer eksplosiver.
  • I 2019 ble Minedykkerkommandoen sendt ut på 77 oppdrag nasjonalt, hvorav 65 gikk ut på å støtte politiet og andre sivile etater.
  • Totalt 61.632 objekter ble uskadeliggjort, inkludert både stort (for eksempel miner, bomber og torpedoer) og smått (blant annet ammunisjon, signalpatroner og fenghetter).
  • Cirka 90 prosent ble uskadeliggjort i forbindelse med bistandsinstruks og støtte til politiet eller andre sivile etater.

– Vi har tatt vannprøver, slik at om noen blir syke, så kan vi vite om det var relatert til dette oppdraget. Politiet bidrar med vannanalysene, forteller kvartermester Emil Fadler Kvamme, som leder Forsvarets innsats på stedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØKER: Også vannkanten blir grundig gjennomsøkt med MDKs spesialutstyr.

Ølbokser og oljefat

Operatørene går systematisk til verks, og har spent opp liner på tvers over vannet for å markere den halvannen meter brede gaten som det skal søkes i. Dykkeren trekker seg fremover langs et tau som er senket ned til bunnen, mens han sveiper fra side til side med en metalldetektor. En lengde tar omtrent en time å søke over.

Alt registreres med GPS-koordinater, slik at man i sluttrapporten kan slå fast hvilke områder som er blitt gjennomsøkt, og hva man eventuelt har funnet. Enhver gjenstand av metall gir utslag. Så langt har jakten på våpenet gitt resultat i fire tomme ølbokser og et rustent oljefat.

SYSTEMATISK: Operatørene strekker liner over dammen for å markere søkeområdet. I forgrunnen er kvartermester Emil Fadler Kvamme i samtale med politiet.

Tungt arbeid

Ikke bare er det elendig sikt i vannet. Dammen er også fullt av siv og sjøgress. Alt hekter seg fast på søkeutstyret, i tauverket og på dykkeren. Når han stiger til overflaten på den andre siden av vannet, ser det ut som om det er nøkken som kommer.

– Det er tungt å komme seg frem på slutten. Dette gresset veier noen kilo, sier operatøren mens han får kamerathjelp til å komme seg løs fra det seige sivet.

– Det er tungt arbeid, men også god og nyttig trening for oss i nye og uvante omgivelser, fastslår kvartermester Emil Fadler Kvamme.

Se MDKs statistikk for 2019 under bildet.

NØKKEN DUKKER OPP: Vannet er fullt av siv og gress, som hekter seg opp i utstyret til operatørene fra MDK. Etterforskere fra Kripos og Øst politidistrikt observerer fra land.

– Unik kompetanse

Langs vannkanten står politiets innsatsleder og etterforsker Jonas Jahr fra Øst politidistrikt og iakttar operatørene fra Minedykkerkommandoen i aksjon sammen med sine kolleger.

– De har en unik kompetanse, og er til stor hjelp for oss. Vi er veldig glade for at vi får denne bistanden, sier politiførstebetjent Mats Lilleskjæret fra Kripos.

PUST I BAKKEN: Operatør Thomas tar seg en velfortjent hvil mellom dykkene.

Gjorde funn

Torsdag gjorde minedykkerne funn, og søket ble avsluttet, men politiet ønsker ikke å gå i detalj om hva det er.

– Hvilken betydning det har for den videre etterforskningen kan ikke politiet uttale seg om på nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Torgeir Lutro i Øst politidistrikt ifølge NTB.

To menn er siktet for medvirkning til drap etter hendelsen i Askim i sommer.

UTHOLDENHET: Operatør Thomas er klar for å fortsette jobben.
Powered by Labrador CMS