Meninger

UNDER ANGREP: En ukrainsk soldat ved frontlinjen nær Bakhmut.

Venstre har stått fast på ansvaret og forpliktelsene i Nato-medlemskapet

Det liberale demokratiet er under angrep. Da må vi forsvare det med våpen og andre verktøy i demokratienes arsenal.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Jeg har med interesse fulgt debatten om Venstre, Ukraina og forsvar, blant annet etter refleksjoner og vurderinger fra professorene Janne Haaland Matlary og Bernt Aardal. For den videre debatten der vi alle må svare på utfordringer for forsvaret etter det svært alvorlige paradigmeskiftet Russland angrep på Ukraina representerer, har jeg noen kommentarer.

Etter 1977 har jeg i ulike formelle roller, og i tillegg som sterkt engasjert, hatt sentralt ansvar for Venstres forsvarspolitikk fram til og med langtidsplanen i 2020. Venstre har i hele perioden stått fast på ansvaret og forpliktelsene i Nato-medlemskapet, blant annet med å gå til krig for å stoppe etnisk rensing i Europa i Kosovo i 1999 og følge opp ansvaret i Afghanistan.

Forsvarer verneplikten

I hele perioden har Venstre forsvart verneplikten som et avgjørende grunnlag for det norske forsvaret. I tiden etter år 2000, jobbet Venstre i 2001 sammen med Kristelig folkeparti og Senterpartiet med alternativ til den da vedtatte omleggingen av forsvaret. Vi ville stille opp ute, men også med en større vekt på forsvaret av Norge ut fra vår geopolitiske plassering.

LANG FARTSTID: Odd Einar Dørum har vært leder for Venstre, sittet på Stortinget i flere perioder og vært justisminister.

Senere stemte vi mot avviklingen av rekruttutdannelsen for Heimevernet på Værnes og salget av Olavsvern. Det er ut fra min bakgrunn svært gledelig med partileder Guri Melbys konsekvente og resolutte handlinger etter det russiske overfallet på Ukraina. Det gjelder både sanksjoner og forslag om omfattende våpenstøtte og annen støtte til Ukraina.

Ja, for henne, og alle andre i Venstre er nå det liberale demokratiet under angrep. Da må vi forsvare det med våpen og andre verktøy i demokratienes arsenal.

Avviser kutt

Jeg har merket meg leder av Forsvarskommisjonen Knut Storbergets kronikk i Stratagem 13. februar: Norden i Nato – et sikkerhetspolitisk lys i mørket.

Med tungt alvor avviser Storberget alle tanker om kutt på grunn av Sveriges og Finlands Nato-medlemskap, og tar til orde for en svært kraftig styrking av både Nato og det norske forsvaret.

Jeg er glad for at Venstre tok ett første skritt i budsjettforslaget for 2023 med å foreslå forsvarsbudsjettet styrket med 3,75 milliarder kroner, derav 950 millioner utover regjeringens forslag til det norske forsvaret og 2,8 milliarder kroner til våpen til Ukraina.

Som flere i denne debatten har pekt på: både Venstre (og alle andre) vil bli tungt testet. Jeg har et berettiget håp om at Melby og Venstre vil leve opp til alvoret.

Bakgrunn for debatten: Venstres helomvending: – Så nok ikke på det som vår rolle å løfte forsvarspolitikken

Meninger: Venstre og forsvarspolitikken – et friskt pust

Meninger: Det Venstre som er opptatt av wokisme

Meninger: Liberalerne og artilleriet

Meninger: Venstres nye retning begynte med Melby – Ikke Ukraina

Powered by Labrador CMS