Meninger

IKKE FRIVILLIG: Harald Ringhus er konvertert for å avslutte innføringen av OMT. Han har forfattet et åpent brev til forsvarssjefen.

Åpent brev til forsvarssjefen om ufrivillig konvertering til spesialistkorpset

Det er to årsaker til at jeg har satt meg på bakbeina, skriver cyberingeniøren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Det var med stor interesse jeg leste innlegget ditt 4.oktober om bakgrunnen for bruk av styringsretten for å avslutte den formelle innføringen av OMT.

Jeg er en av dem som ikke har konvertert frivillig. Jeg kjenner ikke hvem de andre er, det er godt mulig jeg ikke er representativ for gruppen, så jeg skal kun snakke for meg selv.

Det er to årsaker til at jeg har satt meg på bakbeina. Den første er at det i dag ikke finnes relevante og interessante stillinger i spesialistkorpset for en cyberingeniør med 20 års erfaring. Som sambandsoffiser med teknisk fordypning finnes derimot ganske mange. Om ti år kan godt situasjonen være helt annerledes. Men jeg synes verken det er fornuftig eller rimelig å sette yrkeskarrieren på tomgang for å vente på at stillingsbeskrivelser, kultur og behov møtes. Hvis det settes makt bak kravene er jeg best tjent med en karriere utenfor Forsvaret. Igjen.

Jeg jobbet en del år i det private næringslivet før jeg i 2019 gjeninntrådte i Hæren. Det bringer meg til den andre årsaken. Jeg fikk T-60 som kaptein, på et tidspunkt hvor OMT var nær fullt implementert, arbeidsgiver kjente både min kompetanse og eventuelt manglende kompetanse og hadde all anledning til å tilby meg ansettelse i spesialistkorpset. Det hadde jeg høyst sannsynlig takket nei til, og da på et tidspunkt hvor jeg fremdeles var ansatt i en sivil bedrift.

Realkompetansevurderingen høsten 2020 var den eneste gjennomføringen på tidspunkt hvor jeg var ansatt, og jeg ble oppfordret til å søke. For eget vedkommende opplevdes gjennomføringen som en skinnprosess. Jeg mener at det ble stolt for mye på datagrunnlaget i FIF for å gjennomføre en troverdig realkompetansevurdering uten den minste form for konsultasjon med kandidaten. Jeg har senere, og ganske tilfeldig, fått vite at det som skilte meg fra et positivt vedtak var det som tidligere ble kalt kvalkurs. Nå Grunnleggende Offiserskurs - GOK. To moduler á 9 uker sammen med førsteavdeling på Krigsskolen Linderud. Jeg trekker ikke undervisningens nivå og kvalitet i tvil og skal være forsiktig med å fremheve egne evner og ferdigheter, men jeg er forundret over at det ikke finnes noe i min yrkeserfaring som reelt kan kompensere for denne undervisningen.

Jeg er skuffet over Forsvarets håndtering og manglende vilje til reell dialog, men jeg skal ikke legge meg opp i hvorvidt det ligger innenfor styringsretten eller ei å konvertere personellet mot sin vilje. Det overlater jeg til fagforeningene og eventuelt rettsvesenet å ta stilling til.

For eget vedkommende har jeg innsett at disse prosessene høyst sannsynlig tar lenger tid enn jeg er villig til å vente. Heldigvis har Hæren sett i nåde til meg og gitt meg plass på Grunnleggende Offiserskurs.

Beste hilsen

Harald Ringhus

Påtroppende kadett

Powered by Labrador CMS