Meninger

SVENSK-NORSK: Svenske soldater stod oppstilt utenfor Narvik da daværende statsminister Magdalena Andersson besøkte svenske styrker under Cold Response i Norge i mars 2022. Under Nato-toppmøtet i Vilnius i forrige uke ble det banet vei for at Svergie skal bli medlem i alliansen.

Det nye Nato i nord gir muligheter

Den videre utviklingen av transportinfrastrukturen i nord de neste tiårene vil handle om forsyningslinjer mellom Norge, Sverige og Finland i nord.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Nato-møtet i Vilnius ble historisk, med Sverige på vei inn i alliansen.

I etterkant peker forsvarssjef Eirik Kristoffersen på Bodø og Reitan som vertskap for et fremskutt Nato-hovedkvarter. Dette er en prosess som jeg har fulgt tett en god stund og er svært tilfreds med retningen det tar.

Det gjenstår å utforme ny kommandostruktur i Nato og flere brikker skal falle på plass. Men et hovedkvarter i Nord-Norge vil ha mye å si for utformingen av det nye Nato i nord og for Nordområdene. Med positivt fortegn. Vi har i Norge gode erfaringer å trekke på.

Flyplassturkturen i nord, særlig småflyplassene, ble i sin tid bygget i stor grad for militær beredskap. Håkon Kyllingmarks meget gode relasjoner og anseelse både hos amerikanerne, og blant ledende AP-politikere i regjering, hadde mye å si for realiseringen av «kyllingmarkene».

Den videre utviklingen av transportinfrastrukturen i nord de neste tiårene vil handle om forsyningslinjer mellom Norge, Sverige og Finland i nord.

Jeg tror dette er en stor mulighet. Vi trenger en solid E6 nord-sør og gode havner langs vår kyst. Med hensyn til jernbane, vil mye handle om å knytte sammen i øst-vest-retning, på tvers av grensene. Skibotn er ett stikkord.

Det vil også være langt rimeligere å dele regningen på flere Nato-land og ikke minst EU-midler. Som i tidligere tider, vil slik infrastruktur ikke bare være et gode for militær beredskap. Nordre del av Skandinavia har mange likheter i form av god krafttilgang, rikdom på mineraler, industrietableringer, miljø for romindustri, med mer.

Men også den viktigste ressursen; mennesker, kunnskap og gode lokalsamfunn, kan vi dele mer på i nord. Vi kan lage større og grensekryssende arbeids- og boregioner, kunnskapsmiljøer og industri som er verdensledende på sine områder.

Det er spennende tider i vente, og det gjelder å være åpen for det som kommer og gripe mulighetene. Putin skal ikke få lykkes i Ukraina. Men utilsiktet har han styrket samhold og samarbeid blant frie, demokratiske naboland til et nivå som vi ikke har sett før. Det gir nye muligheter i nord.

Powered by Labrador CMS