Meninger

MOST-undersøkelsen er sendt ut for andre gang. Den skal avdekke mobbing og seksuell trakassering i Forsvaret.

– For viktig til å la det gå hus forbi

Forsvaret må erkjenne at mobbing og seksuell trakassering er en ukultur, skriver Anette Hyldmo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

MOST-undersøkelsen (mobbing og seksuell trakassering) er nå sendt ut for andre gang, og Forsvaret venter på svar fra ansatte og vernepliktige. Hensikten med undersøkelsen er å få avdekket omfanget av hendelser med mobbing og seksuell trakassering, og å kartlegge hvor skoen trykker.

Anette Hyldmo er Landstillitsvalgt i TVO.

Forsvaret har et ansvar for å ta vare på sine soldater og dette er et viktig grep for at færrest mulig skal oppleve slike hendelser. Gjennom undersøkelsen har soldatene på sin side mulighet til å anonymt gi direkte innspill til hvordan Forsvaret skal bli bedre.

Les også: – En ukultur i Forsvaret

Gjelder alle

Konsekvensene av mobbing og seksuell trakassering er store, for enkeltpersoner, arbeidsmiljøet og vår evne til å fungere sammen. Å oppleve utfrysning, stygge blikk eller sårende kommentarer er vondt og vanskelig å håndtere uavhengig om man er inne til førstegangstjeneste, eller har jobbet i Forsvaret lenge.

Soldatene bor i leir og har en hverdag uten privatliv. De kan ikke trekke seg tilbake eller flykte fra kasernen eller fartøyet dersom de opplever å bli utsatt for mobbing eller trakassering.

Den første MOST-undersøkelsen avdekket så mange uheldige og uakseptable enkelthendelser at vi ikke kan avfeie det som unntakstilfeller, men må erkjenne at det finnes en ukultur. De nylige avsløringene om en lignende ukultur innenfor politietaten viser at dette er noe man aldri kan ta lett på, og vi må arbeide med både kartlegging og tydelige holdninger.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Les også: – Forsvaret må innse at kultur også er et sikkerhetsspørsmål

Ukultur trenger tydelig ledelse

Etter den første undersøkelsen ble det satt i gang tiltak, og nå har vi mulighet til å teste hvordan de har fungert og hvordan vi kan forberede oss fremover. Ukultur endres gjennom tydelig lederskap og ved at uakseptabel opptreden får konsekvenser.

Soldatene trenger forbilder som etterlever Forsvarets kjerneverdier og går frem som gode eksempler. På grunn av det tydelige hierarkiet i Forsvaret kan terskelen for å si fra hvis noe ikke er greit oppleves som høy. Mer åpenhet, tillit og troverdighet kan bidra til å etablere en bedre varslingskultur.

Forsvaret sentralt gjør tiltak og jobber forebyggende mot mobbing og seksuell trakassering, men dette er noe vi må jobbe for sammen. Alle har et ansvar for å skape trygge omgivelser for hverandre, både i tjeneste og på fritiden. Vi må respektere at alle har ulik bakgrunn og at grensene er forskjellige. Vi må ha mot til å si fra dersom vi selv eller andre opplever hendelser som ikke er greit.

Jeg oppfordrer alle som har mottatt årets MOST-undersøkelse til å gjennomføre den. Vi har en plikt til å hjelpe medsoldater og nå har vi en gylden mulighet til akkurat dette.

Dette er for viktig til å la det gå hus forbi.

Powered by Labrador CMS