Nyheter

BUSHMASTER: Dette bildet fra det australske forsvaret viser pansrede kjøretøy av typen Bushmaster rett før de lastes om bord på et C-17A transportfly på vei mot Ukraina. Bildet er datert 7. april i år.
BUSHMASTER: Dette bildet fra det australske forsvaret viser pansrede kjøretøy av typen Bushmaster rett før de lastes om bord på et C-17A transportfly på vei mot Ukraina. Bildet er datert 7. april i år.

Nyhetsnettsted påstår å at russiske pressemeldinger er feilaktige

Journalister fra nyhetsnettstedet Proekt melder at det er feil i opptelling av byer og ødelagt utstyr.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne artikkelen er oppdatert og noe omskrevet etter publisering. Det er lagt til tall fra andre kilder om antallet pansrede kjøretøy.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Journalister fra det undersøkende nyhetsnettstedet Proekt har analysert alle uttalelsene fra Igor Konasjenkov, som er en representant for det russiske forsvarsdepartementet, siden invasjonen av Ukraina 24. februar.

Det meldte nyhetsnettstedet Meduza i forrige uke.

Proekt peker på flere opplysninger som gir et feilaktig bilde. Journalistene har dokumentert at 25 landsbyer og byer er nevnt minst to ganger når departementet har rapportert russiske styrkers fremgang. Kreminna er nevnt fire ganger, mens Borovenki, Taramsjuk og Novomajorskoje er nevnt tre ganger hver.

Ifølge Proekt har det russiske forsvarsdepartementet meldt at 84 Bayraktar-droner er ødelagt. Det er omtrent 20 flere Bayraktar-droner enn Ukraina noen gang offisielt har hatt.

Russland har ifølge Proekt meldt at de har ødelagt 3800 pansrede kjøretøy. Nettstedet melder at Ukraina hadde 2416 pansrede kjøretøy før krigen, og har mottatt 700 fra andre land etter utbruddet.

Disse tallene stemmer imidlertid ikke med en oversikten over militært utstyr Ukraina hadde før krigen, ifølge en oversikt utarbeidet av nettsiden Globalfirepower.com, som blant annet er gjengitt i tyske DW.

Der står det at Ukraina hadde 12.303 pansrede kjøretøyer og 2596 stridsvogner før krigen.

Nettsiden Oryx, som fører oversikt over tap på begge sider, melder om følgende tap på ukrainsk side. Tap innebærer ødelagt, skadet, forlatt og beslaglagt materiell.

Panservogn: 94

Stormpanservogn: 146

Pansret personellkjøretøy: 67

MRAP, minebeskyttende kjøretøy: 3

Lettpansret kjøretøy: 116

Lastebiler, jeeper og andre kjøretøyer: 305

Powered by Labrador CMS