Nyheter

NASAMS: USA vil gi Ukraina luftvernsystemet NASAMS, som er utviklet i Norge. Her fra en demonstrasjon av systemet i Oslo i 2016.

AP: USA vil forsyne Ukraina med norsk rakettsystem

USA vil forsyne Ukraina med et avansert norskutviklet luftvernrakettsystem, opplyser en kilde med kjennskap til beslutningen til nyhetsbyrået AP.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge kilden dreier det seg om Norwegian Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS) , som er utviklet av Kongsberg Defence & Aerospace og som produseres i samarbeid med amerikanske Raytheon.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

NASAMS benyttes blant annet av USA til å beskytte luftrommet rundt Det hvite hus og Kongressen i Washington.

USA vil nå også kjøpe rakettbatterisystemet fra Norge for å gi det til Ukraina, og president Joe Biden kommer til å kunngjøre beslutningen under G7-toppmøtet i Elmau i Tyskland, ifølge APs kilde.

Avansert

NASAMS er et mobilt luftvernsystem for mellomdistanseraketter, der rakettbatterier er koblet til medfølgende radarer og en kontrollvogn.

Når trusler i lufta oppdages, vil en eller flere AMRAAM -raketter automatisk bli avfyrt fra en utskytningsrampe mot målet.

Systemet regnes som svært avansert og kan bli viktig i Ukrainas forsvar mot russiske luftangrep.

AMRAAM-rakettene er utviklet av Raytheon og kan både benyttes som bakke-til-luftraketter i NASAMS-luftvernsystemet, og som luft-til-luft-raketter fra fly.

Store mengder

Ukraina har mottatt store mengder våpen og ammunisjon fra vestlige land, og ukrainske soldater har også de siste månedene vært i Vesten for å få opplæring i hvordan våpensystemene brukes. Det vil trolig også bli tilfelle før de kan ta i bruk NASAMS, men det er ikke kjent om slik opplæring vil bli gitt i Norge eller av norsk personell.

President Volodymyr Zelenskyj og andre ukrainske ledere har lenge bedt om mer avanserte våpen fra Vesten, for å kunne stå imot de massive luftangrepene fra russisk side.

Les også: – Det handler ikke om å overleve lengre, men å vinne raskere

Mesteparten av det landet hittil har fått, har vært mindre avanserte våpen til bruk mot russiske bakkestyrker.

Norge har blant annet forsynt den ukrainske hæren med panservernraketter av typen M72, Mistral-raketter og artilleriskyts av typen M109.

Ba om luftforsvarssystem

Når Zelenskyj taler til G7-toppene mandag, ventes det at han vil be dem trappe opp støtten. I en TV-tale søndag understreket han hva Ukraina nå mest ønsker.

– Vi trenger et sterkere luftforsvar, et som er moderne og effektivt. Vi trenger et system som kan sikre oss total beskyttelse mot rakettene. Dette snakker vi med våre partnere om hver eneste dag. Det er alt inngått enkelte avtaler. Våre partnere må skynde seg mer dersom de virkelig er partnere og ikke bare observatører, sa han.

– Forsinkelser i våpenleveransene til landet vårt, enhver restriksjon er i realiteten en invitasjon til Russland om å angripe igjen og igjen, sa han.

Opplæring i Norge?

Venstre-leder Guri Melby er blant dem som har krevd at Norge gir NASAMS til Ukraina, og at ukrainske soldater får opplæring i å bruke systemet.

– Det er veldig bra hvis det stemmer at USA vil sende NASAMS til Ukraina. De trenger tyngre våpen for å stå imot Putins krigsmaskin, sier hun til NTB.

Les også: Dette er våpen Ukraina har mottatt

– Jeg håper dette baner veien for at også Norge leverer NASAMS, som jeg tok til orde for tidligere denne måneden. En amerikansk leveranse gjør ikke behovet for norsk støtte noe mindre, sier Melby, som mener at ukrainske soldater kan få opplæring i bruk av systemet i Norge.

Russland advarer

Russland advarte tidlig vestlige land mot å forsyne Ukraina med våpen og har truet med å svare på dette.

– De som bidrar med våpen til Ukraina, vil stå ansvarlige dersom disse våpnene brukes under Russlands militæroperasjon, het det i en kunngjøring fra russisk UD i februar, gjengitt av nyhetsbyrået Interfax.

Russland invaderte nabolandet 24. februar.

Powered by Labrador CMS