Nyheter

ABRAMS: Det amerikanske har brukt Abrams-stridsvogner siden 1980. Avbildet er en Abrams M1A2 fra 2nd Battalion, 1st Brigade Combat Team, 3rd Infantry Division på øvelse i Litauen i april 2015.

Polen kjøper flere amerikanske stridsvogner

Polske myndigheter har signert en avtale om kjøp av 116 amerikanske Abrams-stridsvogner.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Polen ruster opp forsvaret kraftig etter den russiske invasjonen i nabolandet Ukraina. En rekke kontrakter er tidligere inngått med sørkoreanske produsenter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Verdien av stridsvognkjøpet fra USA angis til 1,3 milliarder euro, eller nesten 14 milliarder kroner. USA bidrar selv med 200 millioner dollar i støtte. Utenriksdepartementet i Washington ga grønt lys til salget i desember.

Kjøpet er det andre Polen har gjort av denne stridsvogntypen. I fjor kjøpte landet 250 for levering i 2024. De første leveransene fra kjøpet av 116 skal skje allerede i løpet av året.

Abrams-stridsvognene ble tatt i bruk av det amerikanske forsvaret i 1980, og har blitt brukt i blant annet Gulfkrigen, i Afghanistan og i Irak. Med sine 62 tonn er det en av de tyngste stridsvognene som er i bruk.

Tidligere var Abrams også brukt av U.S. Marine Corps, men i 2020 startet en omorganisering av avdelingen. Målet var mindre og mer mobile enheter, og de har deretter kvittet seg med flere av stridsvognene. Les mer om omorganiseringen her!


Powered by Labrador CMS