Nyheter

«USS PREBLE»: Avbildet i 2018. Skipet er en del av Arleigh Burke-klassen og er bygget av verftet Ingalls Shipbuilding.

U. S. Navy går til innkjøp av nye jagere

To ulike verft skal bygge totalt ni fartøy, med opsjon på flere dersom fremtidens budsjett tillater det.

Tirsdag annonserte U. S. Navy at deres nye Arleigh Burke-klasse jagere igjen skal bygges av verftene Bath Iron Works og Ingalls Shipbuilding. Det skriver Defense News.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skal til sammen kjøpes inn ni fartøy for utgangen av 2027, hvorav Bath Iron Works skal bygge tre fartøy og Ingalls Shipbuilding skal bygge seks, med opsjon på flere skip dersom landets fremtidige forsvarsbudsjett tillater det.

Hvor mye kontraktene er verdt er enda ikke kjent. Forrige kontrakt, som gikk fra 2018 til 2022, hadde en verdi på ni milliarder dollar for totalt ti fartøy.

Prisene har imidlertid økt siden den tid, og i USAs forsvarsbudsjett er det ifølge Defense News planlagt å bruke 7,87 milliarder dollar til tre fartøy i 2023. Videre er det budsjettert med rundt 4,5 milliarder dollar årlig for innkjøp av to jagere per år ut kontraktsperioden.

Jagere er hurtiggående krigsskip som generelt er større enn fregatter, men mindre enn kryssere. Norge hadde jagere i sin marineflåte fra 1896 til 1967.

Arleigh Burke-klassen er i dag den eneste operative klassen av jagere, også kjent som destroyere, etter at Spruance-klassen ble tatt ut av tjeneste i 2005. Fartøysklassen er oppkalt etter Raleigh Burke, en av de mest kjente amerikanske admiralene fra andre verdenskrig.

Amerikanske USS Arleigh Burke er bestykket med blant annet Tomahawk-missiler, sjømålmissilet Harpoon SSM, nærforsvarsystemet Phalanx, ulike torpedotyper, 25mm kanoner og 12,7mm mitraljøser.

Etter 1985 har alle fartøyene i klassen blitt produsert av nettopp Ingalls Shipbuilding og Bath Iron Works, som holder til i henholdsvis Mississippi og Maine.

Powered by Labrador CMS