Nyheter

Zelenskyj: Norsk luftvern stoppet 10 av 10 missiler

Ukrainas president skrøt av det norsk-amerikanske luftvernsystemet NASAMS i sin kveldstale tirsdag.

Publisert

Under sin kveldstale 15. november, takket Volodymyr Zelenskyj for all hjelp Ukraina mottar i krigen mot Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I videoen sier Zelenskyj blant annet:

– Jeg vil takke alle samarbeidspartnere som hjelper til med å beskytte luftrommet. Spesielt fungerte NASAMS systemene bra i dag. Vi traff på 10 av 10 oppskytninger.

– I talende stund har mer enn 70 missiler og 10 kampdroner blitt skutt ned, sa presidenten.

NASAMS er et mobilt overflate-til-luft missilsystem for å ødelegge manøvreringsmål i lav og middels høyde. Systemet ble utviklet tidlig på 1990-tallet av det norske selskapet Kongsberg Defence, i samarbeid med amerikanske Raytheon.

Den ukrainske presidenten refererte også til det massive russiske missilangrepet tirsdag, der blant annet Kharkiv, Zhytomyr, Kyiv og Lviv var blant målene.

– Totalt 90 missiler. Energisystem, bedrifter og boligbygg ble skadet. Russland snakker om fred, men skyter raketter som svar. Det fortelles om de globale krisene som Russland forårsaket, og de skyter opp iranske droner som svar, sa Zelenskyj.

Les også: USA har mottatt norsk missilsystem – skal sendes til Ukraina

NASAMS er en forkortelse for Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System og ble tatt i bruk av Forsvaret i 1994. Missilene som blir brukt har en rekkevidde på 20-40 km og maksimal høyde på 20 km. Kostnaden for ett slikt batteri er rundt 65 millioner dollar, godt over 600 millioner norske kroner.

Det ukrainske forsvaret har to NASAMS i arsenalet for øyeblikket. Ett batteri består av seks mobile rakettkastere. I tillegg har systemet et kjøretøy for lading, detektering av mål og service på komplekset.

Les også: Ukraina har mottatt norske luftvernsmissiler

Powered by Labrador CMS