Nyheter

LUFTVERN: Luftforsvaret avfyrer NASAMS på Andøya ved en tidligere anledning.

Rundt 100 ukrainere har fått opplæring på NASAMS i Norge

På et hemmelig sted har i underkant av 100 ukrainske soldater fått opplæring på det avanserte luftvernsystemet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarets forum har tidligere skrevet om ukrainske soldater som får opplæring i Norge. Nå skal de også ha fått opplæring i Norge på det avanserte luftvernsystemet Norwegian Advanced Surface to Air Missile System (NASAMS).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge NRK skal opplæringen ha skjedd på et hemmelig sted.

Forsvaret har tidligere bekreftet at ukrainske soldater har fått opplæring i Norge, og eksperter har sagt at det er nærliggende å tro at det er opplæring i våpensystemer Norge gir til Ukraina.

Kilder i amerikanske myndigheter sier til The New York Times at det dreier seg om avanserte luftvernsystemer, noe NRK skriver at de har fått opplyst at stemmer.

Det skal dreie seg om i underkant av 100 soldater. Amerikanske myndigheter har tidligere opplyst at NASAMS skal være på plass i Ukraina snarlig.

– Vi må fortsette å støtte Ukraina med det vi kan

– Norge støtter den amerikanske Nasams-donasjonen med materiell og trening av personell, skriver Forsvarsdepartementet til NRK.

Venstre-leder Guri Melby, som har vært blant pådriverne for å gi mer våpen og opplæring til ukrainske soldater, er fornøyd.

– Jeg er veldig glad for nyheten om at ukrainske soldater har fått opplæring i avansert luftvern her i Norge. Her fortjener regjeringen skryt, sier hun.

– Vi må fortsette å støtte Ukraina med det vi kan. Jeg mener at Norge i tillegg til opplæringen også burde donere mer luftvern som NASAMS og sjømålsmissil som NSM til Ukraina, som et klart og tydelig signal om at Norge og Europas støtte til Ukraina er både langsiktig og forpliktende, sier Melby.

Powered by Labrador CMS