Nyheter:

HENTES FRA LAGER: Ildenhet 23 er den delen i Robotsystem 23 som avfyrer luftvernmissilet.
HENTES FRA LAGER: Ildenhet 23 er den delen i Robotsystem 23 som avfyrer luftvernmissilet.

Svenskene styrker luftvernet på Gotland «betydelig»

Det svenske forsvaret har hentet frem luftvernsystemet kalt Robotsystem 23 fra materiellreserven. Dermed har luftvernet fått tilbake sin gamle styrke, ifølge Försvarsmakten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Robotsystem 23 er et luftvernsystem med mellomlang rekkevidde, som ble utviklet på 1990-tallet og sto klart på begynnelsen av 2000-tallet. Det ble utdannet en luftvernavdeling, men det ble aldri innført i det svenske forsvarets daværende innsatsorganisasjon. Dermed ble utrustningen plassert i materiellreserven.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Som følge av økt spenning i Østersjøregionen med militært høytrykk fra Russland, er luftvernet nå aktivert igjen, og utplasseres på Gotland.

Gjeninnføringen omtales av det svenske forsvaret som en «betydelig» styrking av luftvernet på øya i Østersjøen.

«Nygammelt» system

Den delen av systemet som avfyrer luftvernmissilet er Ildenhet 23, som er en missilvogn som kan trekkes av et hvilket som helst kjøretøy. Inne i vognen er det plass for stridsleder og skytter, og på taket er det en lavett med seks utskytingsklare missiler og en utfellbare, åtte meter høy mast med radar og infrarødt kamera. Ildenheten kan også kobles sammen med en sentral radar.

Denne måneden har Försvarets materielverk, tilsvarende vårt eget Forsvarsmateriell, fått levert oppdaterte ildenheter fra Saab. Disse kommer nå til å inngå i det landbaserte luftforsvaret.

– De blir en forsterkning av luftforsvaret ettersom vi nå får enda flere tilgjengelige enheter. Gjennom å ivareta og utnytte allerede tilgjengelige ressurser mer effektivt, blir dette en del av Försvarsmaktens tilvekst, sier sjefen for Luftvernsregimentet, Mikael Beck til Försvarsmaktens egne nettsider.

Utdanner ikke nytt personell

I 2016 ble også landbasert, tungt kystmissil gjeninnført i marinen. Systemet ble gjenskapt av deler fra et tidligere nedlagt batteri, i tillegg til deler fra avviklede fartøyer.

Försvarsmakten begynte å utdanne vernepliktige på Robotsystem 23 i 2008, men i denne omgang er det ikke aktuelt å utdanne nye vernepliktige i systemet.

– Försvarsmakten kommer til å benytte de personellressurser som finnes og som allerede er utdannet på Ildenhet 23, sier Mikael Beck.

Rettelse: I en tidligere versjon av denne saken er det brukt det svenske begrepet robot flere steder. På norsk tilsvarer det missil. Endringen er gjort 05.04.2021, klokken 12.45.

Powered by Labrador CMS