Nyheter

SKUTT NED: Et russisk fly av samme type som det over, Berijev A-50, skal ha blitt skutt ned over Azovhavet.

Oberst: Russisk radarfly ble skutt ned med amerikansk luftvern

En amerikansk offiser bekrefter at Ukraina skjøt ned et russisk overvåkingsfly med Patriot-missiler i januar.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon

  • Ukrainske forsvarsstyrker benyttet det langtrekkende luftvernsystemet Patriot for å skyte ned et russisk A-50 radarfly i januar, sier av oberst Rosanna Clemente.
  • Ifølge Clemente bruker Ukraina NASAMS donert av Norge til å beskytte Patriot-systemene.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

Da et russisk radarfly styrtet i januar, tok det ukrainske forsvaret æren for å ha skutt det ned. Mange spekulerte i at ukrainerne brukte det langtrekkende luftvernsystemet Patriot.

Nå bekrefter oberst Rosanna Clemente i det amerikanske luftforsvaret at nettopp dette missilsystemet ble brukt til å skyte ned det russiske Berijev A-50-flyet.

– De flytter systemene rundt, frakter dem tett mot fronten, og strekker grensene for hvor langt systemet kan nå, for å skyte ned det første A-50-flyet i januar, uttalte Clemente i en panelsamtale i begynnelsen av mai.

Et opptak av samtalen ble offentliggjort i begynnelsen av juni.

– Svært mobilt

Clemente beskriver taktikken som «SAMbush» – «Surface to Air Ambush».

– De gjør dette med svært mobile Patriot-systemer som er donert av tyskerne, sier Clemente i opptaket.

Patriot-systemet produseres av den amerikanske våpenprodusenten Raytheon. Ukrainerne fikk opplæring av tyskerne i å bruke det avanserte luftvernsystemet.

– De tyske instruktørene vekket opp et ukrainsk batteri midt på natten, ga dem ordre om å marsjere og innta stilling, kjempe en luftkamp og så forsvinne. En måned senere skyter de ned SU-27 jagerfly i SAMbusher langs grensen, sier Clemente.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ridder NASAMS

Obersten sier at ukrainerne bruker luftvernsystemet NASAMS til å beskytte Patriot-systemet, som har lengre rekkevidde. NASAMS-systemene er donert av Norge. Patriot-systemene blir ifølge Clemente også brukt til å beskytte kritisk infrastruktur i Ukraina mot missilangrep.

– For at Patriot skal kunne skyte ned ballistiske missiler, må det beskyttes av andre systemer. Den norske forsvarsattachéen som jeg jobbet sammen med i Kyiv sa det best. Han så på NASAMS som en ridder som beskyttet kong Patriot, sier obersten.

I februar hevdet Ukraina å a skutt ned enda et A-50 radarfly. Berijev A-50 har samme funksjon som Natos AWACS-fly (Airborne early warning and control).

Powered by Labrador CMS