Debatt:

Hvis opposisjonen virkelig ønsket å styrke Forsvaret kan de sørge for bedre finansiering, skriver Erlend Larsen. Her ser vi forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.
Hvis opposisjonen virkelig ønsket å styrke Forsvaret kan de sørge for bedre finansiering, skriver Erlend Larsen. Her ser vi forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Langtidsplanen: – Et politisk spill av lav klasse

Hvis opposisjonen på Stortinget virkelig ønsker å styrke Forsvaret trenger den ikke å sende langtidsplanen i retur, skriver Erlend Larsen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Opposisjonspartiene bruser med fjørene og forsøker å fremstå som bedre forsvarspartier enn Høyre. Ved første øyekast kan en la seg forlede til å tro at det å sende langtidsplanen tilbake til regjeringen vil gi Forsvaret et nødvendig løft – men nei, dette er kun et politisk spill av lav klasse. Det er fristende å si at vi kun snakker om nyanser av grått.

Hva er det egentlig opposisjonspartiene vil ha svar på fra regjeringen? Dersom de virkelig ville styrket Forsvaret, behøver de ikke be regjeringen om å utrede noe som helst. Det er kun dersom de vil vedta endringer av mindre karakter, det er nødvendig å be om ytterligere utredninger.

Hva er det egentlig opposisjonspartiene vil ha svar på fra regjeringen?

I oktober presenterte forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sitt fagmilitære råd.

Har du lys til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Der finner opposisjonspartiene de svarene som er nødvendige – dersom de virkelig ville styrket Forsvaret av vesentlig betydning.

I det fagmilitære rådet peker Forsvarssjefen på fem alternative strukturer for Forsvarets videre utvikling:

A: En struktur som møter sikkerhetssituasjonen

B: En struktur som innebærer styrking av utvalgte områder.

C: En struktur som styrker NATOs kollektive forsvar.

D: En struktur som er tilpasset nasjonal evne.

Null-alternativet er å fortsette med dagens langtidsplan.

Må prioritere

Regjeringen har anbefalt Stortinget en modell hvor Forsvaret utvikles til D og senere i planperioden nærmer seg alternativ C. Dersom opposisjonspartiene virkelig ville styrket Forsvaret, kunne de begrenset seg til å si A, B eller C. Intet mer. Intet mindre.

Men så enkelt er det ikke, for et tydelig svar på de reelle alternativene koster penger. Mye penger. Og de må tas fra andre poster i statsbudsjettet. Og det smerter – selv for opposisjonspartier.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS