Debatt:

Harald Sunde ønsket å oppgradere dagens stridsvogner da han var forsvarssjef. Det ville vært en dårlig løsning, skriver Hårek Elvenes.
Harald Sunde ønsket å oppgradere dagens stridsvogner da han var forsvarssjef. Det ville vært en dårlig løsning, skriver Hårek Elvenes.

– Harald Sunde tar feil om stridsvogner

Harald Sunde tar feil når han hevder oppgraderingen av de gamle stridsvognene ville vært en fremtidsrettet løsning for hæren, skriver Hårek Elvenes.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste år legger regjeringen fram et kjøp av nye hypermoderne stridsvogner for Stortinget. Regjeringen vil bruke i størrelsesorden 12 milliarder kroner på stridsvogner. Hæren vil med dette få betydelig flere stridsvogner enn i dag.

I Dagbladet viser Sunde til at han som forsvarssjef, med Senterpartiet i regjering, planla å oppgradere dagens stridsvogner. Regjeringens utredning om den fremtidige landmakten, fastslo at oppgraderingen av dagens stridsvogner ikke ville gitt oss god nok ildkraft og pansring.

Regjeringen vil bruke om lag 12 milliarder kroner på nye og vesentlig flere stridsvogner, i stedet for å oppgradere dagens vogner fra 80-tallet.

Å oppgradere dagens stridsvogner fra 80-tallet, var ingen god idé. Prosjektet ble derfor droppet.

Har du lyst til å delta i debatten? Send oss en epost på debatt@fofo.no

Oppgraderingen av de gamle stridsvognene som Sunde viser til, ble stanset fordi en slik oppgradering ikke ville gitt tilstrekkelig kampkraft og beskyttelse i forhold til utviklingen i trusselen fra moderne ammunisjon og våpensystemer. Disse stridsvognene, selv i oppgradert utgave, ville tapt på slagmarken.

Harald Sunde svarer:

Når det «skytes» med skarpt og man blir truffet gjør det vondt. Flere av Høyres forsvarspolitikere føler seg tydeligvis truffet! Da hjelper det lite å angripe budbringeren i håp om å trekke oppmerksomheten bort fra egen elendighet. Iverksett anskaffelse av nye stridsvogner nå! Våre soldaters sikkerhet er ikke en forhandlingssak i Stortinget, skriver Harald Sunde i et tilsvar til kritikken.

I den nye Langtidsplanen for forsvarssektoren, legger regjeringen opp til at Brigade Nord skal bestå av fire mekaniserte kampbataljoner, samt at Porsanger bataljon også skal være mekanisert. Disse avdelingene settes opp med tungt pansret materiell, blant annet stridsvogner. I dag har kun Panserbataljonen og Telemark Bataljon stridsvogner. Med fem mekaniserte bataljoner vil hærens slagkraft forsterkes betydelig.

Les også innlegget til tidligere statssekretær i Høyre Oddmund Hammerstad som mener tidligere forsvarssjef Harald Sunde «spiller på folks følelser».

Regjeringen vil bruke om lag 12 milliarder kroner på nye og vesentlig flere stridsvogner, i stedet for å oppgradere dagens vogner fra 80-tallet. Hærens kampkraft vil med dette øke betraktelig sammenlignet med «gamle stridsvogner i ny innpakning».

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

Powered by Labrador CMS