Nyheter:

Kystvaktfartøyet KV Andenes er igjen i operativ drift, opplyser Sjøforsvaret.

KV Andenes er tilbake i operativ drift

Kystvaktfartøyet KV Andenes seiler i dag fra Ramsund, med ny besetning.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forteller talsperson i Sjøforsvaret Michel Hayes til Forsvarets forum. Prøvene til de i besetningen som ble retestet etter at de hadde vist symptomer som var forenlig med smitte av koronaviruset Covid-19, er negative, sier han.

– Det viser at smittevernstiltakene til Kystvakten fungerer. Det er strenge interne regler for å unngå å spre smitte om bord slike fartøy. Vi følger også retningslinjene fra Folkehelseinstituttet, sier Hayes.

Han viser til at fartøyet nå er «sanert», det vil at det er vasket grundig, før en ny besetning mønstrer.

– Alt er gjort klart for en ny besetning. Fartøyet blir operativt fra og med i dag, sier Hayes.

Ny besetning

Ifølge sjef for operasjonsavdelingen i Kystvakten, Birger Ingebrigtsen, var det totalt 15 som ble retestet for smitte. Han sier at de fikk resultatene fra prøvene i dag morges.

– Fartøyet er nå klart for å gå på en ny kystvaktpatrulje, sier Ingebrigtsen som viser til at brorparten av besetningen nå er skiftet ut. Det gjelder både av befal, offiserer og enkelte av de vernepliktige om bord.

– Noen av de vernepliktige fortsetter om bord. Det er gjennomført et «unormalt» puljebytte, sier Ingebrigtsen som viser til utskiftningen av besetningen.

Utfordrende situasjon

Forrige uke fortalte Jørn Hammarbeck ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), at Forsvaret måtte prioritere kritiske oppdrag som søk- og redning hvis KV Andenes ble værende i karantene på grunn av Covid-19. Han sa da at KV Andenes midlertidig var tatt ut av porteføljen over tilgjengelige fartøy etter at det oppdaget smitte om bord. Et av befalene testet senere positivt på smitte og ble isolert på land.

KV Andenes er ett av tre fartøy i «Nordkappklassen».

– Nordområdene er ekstremt store og vi må foreta nødvendige prioriteringer for å utnytte de resursene vi har. Vi kan drive fiskerioppsyn, suverenitetshevdelse samt bistå i SAR-operasjoner (søk- og redning, journ. anm), sa orlogskaptein Hammarbeck.

Powered by Labrador CMS