Nyheter:

President Joe Biden opphevet fredag USAs sanksjoner mot ICC-ansatte.

EU og Norge fornøyd med at Trumps ICC-sanksjoner fjernes

Opphevelsen av sanksjonene som Donald Trump innførte mot to ansatte i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), blir tatt godt imot fra flere hold.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Joe Biden fjernet fredag sanksjonene. Utenriksminister Antony Blinken understreker at USA fortsatt er sterkt uenig i noen av domstolens oppgaver.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Men vi tror at våre bekymringer rundt disse sakene heller bør bli håndtert via diplomati enn innføring av sanksjoner, sa Blinken fredag.

Haag-baserte ICC ønsker selv avgjørelsen velkommen.

– Jeg har tillit til at denne beslutningen er begynnelsen på en ny fase i vår felles kamp for å bekjempe straffløshet for krigsforbrytelser, sier Silvia Fernandez de Gurmendi på vegne av ICC.

Norsk tiltro til domstolen

Også Norge reagerer positivt på meldingen.

– Det er positivt at USA nå fjerner sanksjonene mot personell i Den internasjonale straffedomstolen. Vi har et felles mål om at de som har begått de alvorligste forbrytelsene, som folkemord og krigsforbrytelser, skal holdes ansvarlige, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hun føyer til at det ikke skal være straffrihet for alvorlige, internasjonale forbrytelser.

– Derfor er domstolen svært viktig, og vi har tiltro til domstolens uavhengighet. Det er også bakgrunnen for vår sterke kritikk av Trump-administrasjonen da den iverksatte sanksjoner og visumrestriksjoner mot personell i domstolen, fortsetter utenriksministeren.

– Viktig rolle

EU sier seg også fornøyd.

– Dette viktige skrittet understreker USAs forpliktelse til et internasjonalt system basert på regler, sier EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell i en uttalelse.

– ICC spiller en viktig rolle i å gi rettferdighet for ofrene for noen av verdens aller grusomste forbrytelser. Å beskytte upartiskheten og den juridiske uavhengigheten til ICC er avgjørende for domstolens effektivitet og funksjon, fortsetter han. Borell slår fast at EU støtter domstolen fullt ut.

Sanksjonerte sjefanklager

Den ene av de høytstående ICC-ansatte som ble ilagt sanksjoner av Trump i fjor sommer, var sjefanklager Fatou Bensouda.

Daværende utenriksminister Mike Pompeo sa klart at bakgrunnen for sanksjonene var at Bensouda etterforsker mulige amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan.

ICC kalte sanksjonene et angrep på rettssikkerheten. 123 land er medlem i ICC, men USA er ikke blant dem.

Powered by Labrador CMS