KRITISK: USA innfører sanksjoner mot sjefanklager Fatou Bensouda i Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

USA etterforskes for mulige krigsforbrytelser - innfører sanksjoner mot ICC

– Et angrep mot interessene til ofre for grusomme forbrytelser, for mange av dem representerer domstolen det siste håpet om rettferdighet, mener Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USA innfører sanksjoner mot sjefanklager Fatou Bensouda og flere andre i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) etter at det er iverksatt etterforskning av mulige amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan.

– Dette er et forsøk på å påvirke domstolens uavhengighet, og det er et uakseptabelt angrep på en traktatbasert internasjonal organisasjon, sier ICC i en uttalelse.

Også seniorrådgiver i Human Rights Watch, Balkees Jarrah, har fordømt USAs sanksjoner. På Twitter skriver hun at dette markerer «et skammelig nytt lavpunkt for USA» når det gjelder landets forpliktelser overfor personer som har vært utsatt for forbrytelser.

Kaller ICC en «ødelagt og korrupt institusjon»

Bakgrunnen for sanksjonene er at sjefanklager ved straffedomstolen, Fatou Bensouda, etterforsker mulige amerikanske krigsforbrytelser i Afghanistan. Etterforskningen, som ifølge National Public Radio blant annet skal ta for seg påståtte Taliban-angrep på sivile og USAs avhørsteknikker, ble påbegynt i mars.

Ifølge BBC anklager Pompeo ICC for illegitime forsøk på å underlegge amerikanerne domstolens jurisdiksjon. Pompeo kaller også straffedomstolen «en ødelagt og korrupt institusjon».

ICC ble opprettet i 2002, med oppdrag å bringe for retten forbrytelser mot menneskeheten, folkemord og krigsforbrytelser. Domstolen har myndighet til å straffeforfølge enkeltindivider for internasjonale forbrytelser.

USA har gjentatte ganger kritisert domstolen, og i juni kunngjorde president Donald Trump at det ville innføres sanksjoner mot ICC-ansatte som etterforsker amerikanere for krigsforbrytelser i Afghanistan.

To ICC-ansatte sanksjoneres

Presidentens ordre innebærer at eiendeler ICC-personell involvert i slik gransking måtte ha i USA, vil bli frosset. Det er også innført visumrestriksjoner både for dem det gjelder og deres familiemedlemmer.

Onsdag denne uka sa utenriksminister Mike Pompeo at både Fatou Bensouda og divisjonssjef Phakiso Mochochoko ved ICC vil bli sanksjonert etter presidentens ordre.

– Enkeltpersoner og enheter som fortsetter å støtte disse individene materielt, risikerer også å bli eksponert for sanksjoner, advarte utenriksministeren ifølge blant andre CNN.

ICC mener USA kunngjør sanksjonene sine med ett mål for øye: å påvirke handlingene til ICC-ansatte i sammenhenger der straffedomstolen skal ha en uavhengig og objektiv etterforskning og upartiske rettsprosesser.

– Et angrep på ICC er også et angrep mot interessene til ofre for grusomme forbrytelser, for mange av dem representerer domstolen det siste håpet om rettferdighet, skriver ICC.

Powered by Labrador CMS