Nyheter

LØSLATT: President Volodymyr Zelenskyj, i midten, sammen med fem løslatte offiserer og medlemmer av sin stab på flyet hjem fra Istanbul.

Zelenskyj ønsket krigsfanger velkommen hjem

Flere ukrainske militære offiserer som deltok i forsvaret av stålverket Azovstal i Mariupol før de ble tatt til fange av russerne, returnerte hjem lørdag, ifølge president Volodymyr Zelenskyj

Publisert Sist oppdatert

«Hjem» skrev Zelenskyj som tekst til et bilde han la ut på sin Telegram-konto. Bildet viser ham sammen med tre offiserer fra Azov-regimentet og to offiserer fra regjeringshæren og nasjonalgarden om bord på et fly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Offiserene ble deportert til Tyrkia etter at de ble tatt til fange da Mariupol falt i fjor. De ble lørdag løslatt mens Zelenskyj var i Istanbul til møter med president Recep Tayyip Erdogan, og reiste hjem sammen med ham.

Mariupol ble et episenter for kampene etter at Russland invaderte Ukraina i fjor, og kampene rundt byen varte i flere måneder. Flere tusen soldater, blant dem medlemmer av det høyrenasjonalistiske Azov-regimentet, holdt stand i stålverket til de overga seg i mai.

Russland har ofte vist til Azov-regimentet når de hevdet at de måtte invadere Ukraina for å frigjøre landet fra nazister og fascister.

Russland hadde først planer om å stille tilfangetatte Azov-krigere for retten, men endte med å sende dem til Tyrkia på betingelse av at de ble der til krigen var slutt.

Russland reagerte med harme på at offiserene fikk vende tilbake til Ukraina. Kreml-talsmann Dmitrij Peskov kalte det er brudd på avtalen med både Tyrkia og Ukraina.

Powered by Labrador CMS