Nyheter

HEISTE FLAGGET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok i en flaggheisingsseremoni i Izium, som nå er tatt tilbake av Ukraina etter et halvt års okkupasjon.
HEISTE FLAGGET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok i en flaggheisingsseremoni i Izium, som nå er tatt tilbake av Ukraina etter et halvt års okkupasjon.

Zelenskyj besøkte Izium etter ukrainsk gjenerobring

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besøkte onsdag Izium for å takke soldatene etter at byen for noen dager siden ble gjenerobret etter russisk okkupasjon.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske styrker flyktet fra byen da ukrainerne rykket fram i en overraskende offensiv den siste uka. Flere tusen kvadratkilometer ukrainsk territorium er gjenerobret, og en ny front ser ut til å ha dannet seg langs Oskil-elva lenger øst.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mens han var i byen for å hilse og takke soldatene deltok han i en flaggheisingsseremoni ved det utbrente rådhuset.

Bilder som er sendt ut av hans stab, viser ham kledd i sin sedvanlige olivengrønne t-skjorte og sammen med livvakter mens han tar selfies med soldatene.

Viktig knutepunkt

Store deler av byen ligger i ruiner etter seks måneder med russisk okkupasjon og den ukrainske offensiven. Boligblokker er svartsvidde av brann og fulle av hull etter granattreff. En av dem har kollapset, og det er et gapende hull og hauger av ruiner der bygget sto.

Les også: Sverige ruster opp på Gotland

- Det er sjokkerende å se, men ikke for meg, fordi det er det samme vi har sett i Butsja, de første områdene som ble okkupert; de ødelegger bygninger, dreper mennesker, sa Zelenskyj.

Izium er et viktig transportknutepunkt som er en port til industriområdene i Donbas. Før krigen hadde byen 40.000 innbyggere.

I de nordlige utkantene av byen ligger restene av russiske stridsvogner og kjøretøyer strødd langs veien der de russiske soldatene trakk seg ut.

Bare i Izium-området etterlot en russisk enhet 39 T-80-stridsvogner, 35 pansrede kjøretøy av typen BMP, mens en annen reiste fra 47 stridsvogner og 27 pansrede kjøretøy. Mye av utstyret rakk russerne ikke å ødelegge.

Les også: Ekspert advarer: Ukrainsk seier kan føre til at Russland kollapser

Powered by Labrador CMS