Nyheter

UTENRIKSMINISTER: Sergej Lavrov er Russlands utenriksminister og har uttalt seg til italienske Mediaset.

Lavrov: Ikke et mål å vinne krigen innen 9. mai

Russland prøver ikke å gjøre slutt på krigen i Ukraina innen 9. mai, dagen landet markerer seieren i andre verdenskrig, sier utenriksminister Sergej Lavrov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Vestlig etterretning, analytikere og tjenestepersoner har spekulert på at president Vladimir Putin har ønsket å erklære en slags seier 9. mai. Men Russland vil ikke forhaste seg for å bli ferdige med den såkalte «militære spesialoperasjonen» innen da, ifølge Lavrov.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Ukrainske styrker: Sivile evakueres fra stålverk i Mariupol

– Militæret vil ikke på kunstig vis tilpasse sine handlinger til noen dato, inkludert seiersdagen, sier Lavrov i et intervju med italienske Mediaset som ble publisert søndag.

– Tempoet på operasjonen i Ukraina avhenger, først og fremst, av behovet for å minimere enhver risiko for sivilbefolkningen og russisk militærpersonell, hevder han.

Bekmørkt bakteppe

9. mai blir vanligvis markert på storstilt vis med militærparade på Den røde plass i Moskva. Putin pleier å holde tale der han hyller landets sentrale rolle i å nedkjempe Hitler og nazistene.

Men i år kommer feiringen til å fine sted med den blodige angrepskrigen i Ukraina som bakteppe. Putin har blant annet rettferdiggjort den med påstander om at Ukraina må «denazifiseres» og andre påståtte paralleller til andre verdenskrig.

– Vi vil på høytidelig vis feire 9. mai, slik vi alltid gjør. Vi vil huske de som falt for å befri Russland og andre republikker i Sovjetunionen, for befrielsen av Europa fra nazi-pesten, sier Lavrov.

Blodig krig

Tusenvis av sivile har blitt drept og flere millioner drevet på flukt siden Russland invaderte nabolandet 24. februar. Russiske soldater anklages for å ha stått bak alvorlige krigsforbrytelser, blant annet i Mariupol og Butsja.

Kreml har erkjent at flere enn tusen russiske soldater har blitt drept, mens Ukraina sier at de russiske tapene er langt større, noe også vestlige lands etterretningstjenester har antydet.

Powered by Labrador CMS